Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

UMC Utrecht krijgt twee miljoen dollar voor ggz-onderzoek

Het UMC Utrecht en de University of California Los Angeles ontvangen van de Amerikaanse onderzoeksfinancier National Institute of Mental Health (NIMH) een subsidie van zes miljoen dollar. Hoogleraar Humane genetica Roel Ophoff gebruikt het geld voor wetenschappelijk onderzoek naar bipolaire stoornis.
UMC Utrecht krijgt twee miljoen dollar voor ggz-onderzoek

In het vijfjarige project wil Ophoff de genetische eigenschappen van 2.500 Nederlandse patiënten, hun ouders en eventuele broers of zussen in kaart brengen. In totaal zou het aantal deelnemers kunnen oplopen tot meer dan 5000 mensen. Het onderzoek zal bijdragen aan een beter begrip van bipolaire stoornis (manische depressiviteit) en het belang van genen bij het ontstaan van de ziekte. Uiteindelijk moet het leiden tot een betere behandeling.

Bipolaire stoornis

Ophoff en collega’s zullen driehonderd deelnemers grondiger onderzoeken. Via MRI-scans willen ze eventuele afwijkingen in de hersenen zichtbaar te maken. Daarnaast brengen ze bij patiënten het activiteitenpeil in kaart via een ‘activiteitmeter’. Dat is relevant omdat patiënten met bipolaire stoornis een afwijkend dag/nachtritme hebben.

Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen

Utrechtse onderzoekers verzamelen patiënten en de gegevens, die in samenwerking met de universiteit in Los Angeles geanalyseerd worden. Ophoff heeft ook een aanstelling bij de University of California Los Angeles (UCLA). Ongeveer eenderde deel van de subsidie komt in het UMC Utrecht terecht. Vanuit het UMC Utrecht werken René Kahn en Marco Boks mee aan het onderzoek. Ze voeren het uit samen met het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen en regionale ggz-instellingen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Top-10 ziekenhuiswebsites: UMC Utrecht nieuwe koploper

Ggz-patiënten krijgen te veel anti-depresssiepillen

Online zelfhulp werkt nauwelijks bij ernstige depressie

Effect psychotherapie bi depressie overschat

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.