Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMC Utrecht start poli tegen ‘stemmetjes’

In september start het UMC Utrecht een stemmenpoli. Naast psycho-educatie en cognitieve gedragstherapie kunnen patiënten ook een experimentele TMS-behandeling krijgen.

Circa tien procent van de bevolking hoort stemmen. De meeste mensen kunnen daar prima mee omgaan, maar een deel heeft er veel last van en vindt het een beangstigende ervaring. Niet altijd helpt medicatie voldoende. Deze patiënten kunnen vanaf de tweede week van september bij het UMC Utrecht terecht.

Stemmenpoli

De behandeling bestaat zowel uit individuele als groepsgesprekken – de eerste groep gaat op 27 september van start – en duurt drie maanden. Naast Maastricht en Groningen is dit de derde stemmenpoli in ons land.

MRI-scan

De TMS-behandeling (transcranial magnetic stimulation) vindt in onderzoeksverband plaats. Het UMC biedt dit aan samen met Parnassia in Den Haag. “Wij maken hier eerst een MRI-scan van de hersenen”, zegt psychiater Iris Sommer op Psy.nl, “en vervolgens gaan de patiënten naar het lab van Parnassia waar de behandeling gebeurt.” De opzet is dat de plek in de hersenen die actief is tijdens het horen van stemmen tot rust komt.

Onderzoek

Het UMC heeft eerder een kleine pilot van 14 patiënten met TMS behandeld. “Daaruit bleek dat de behandeling goed aansloeg. Onduidelijk was echter waarom TMS effect had.” Nu loopt er een grotere studie waarvoor 100 patiënten nodig zijn. “Tweederde van hen krijgt ook daadwerkelijk de behandeling”, aldus Sommer in Psy, “en een op de drie moet het in eerste instantie met een placebo doen.” Nadien krijgen zij overigens ook de echte behandeling. (Psy.nl)

Lees ook:

UMC’s krijgen 580 miljoen voor ‘academische component’

Websites:

UMC Utrecht

Parnassia

Psy.nl

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.