Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMC voor Commissie Gelijke Behandeling

De Commissie Gelijke Behandeling houdt volgende week een hoorzitting over de uitspraken van Gerda Croiset, hoogleraar medische onderwijskunde in het UMC Utrecht. Zij vertelde in een interview met het NRC Handelsblad dat het aanzien van het beroep van arts daalt als er meer vrouwelijke dan mannelijke artsen zijn, omdat vrouwen het vak anders invullen.

De hoogleraar meldde in NRC dat ze wil dat bij de toelating tot een nieuwe medische masteropleiding bij gelijke geschiktheid de voorkeur wordt gegeven aan mannen. De Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA) legde deze uitspraken voor aan de Commissie Gelijke Behandeling.

Verkeerd geciteerd

“Het UMC zegt dat Croiset verkeerd is geciteerd, maar heeft volgens ons geen moeite gedaan om dat terug te draaien”, zegt voorzitter van de VNVA Patricia Assmann op de website voor medici MedNet. “We zijn wel benieuwd naar hun verweer.” Daarnaast gaat de Commissie bekijken hoe de selectieprocedure van de universiteit er daadwerkelijk uitziet.

Wetgeving

Een woordvoerder van de Commissie bevestigt op MedNet.nl dat de zitting waarschijnlijk op 7 september plaatsvindt. Tijdens de zitting, die openbaar is, wordt het UMC Utrecht gehoord en bekijkt de Commissie stukken. Daarna wordt beoordeeld of de feiten in strijd zijn met wetgeving rondom de gelijke behandeling. Na acht weken volgt een oordeel.

Het UMC Utrecht wil pas na de zitting inhoudelijk commentaar geven. (MedNet)

Links:

Commissie Gelijke Behandeling

De Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen

UMC Utrecht

MedNet

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.