Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMCG biedt bindingspremie van 5000 euro

Jan Kloeze
Gespecialiseerde verpleegkundigen en operatieassistenten krijgen een premie van 5000 euro als ze beloven nog drie jaar bij het UMCG te blijven werken. Concurrentie op de arbeidsmarkt in het Noorden verhevigt.
Spinozapremie
Adobestock

De premie is bedoeld voor de mensen die overwegen uit te stromen naar andere ziekenhuizen of bijvoorbeeld naar ambulancediensten die een grote aantrekkingskracht uitoefenen op het schaarse, hooggekwalificeerde verpleegkundig personeel, zoals Zorgvisie recent schreef. De arbeidsmarkt in de zorg is overal moeilijk, maar in de Noordelijke provincies is hij extra nijpend. De stap van het UMCG betekent dat nu ook financiële prikkels in de concurrentiestrijd worden ingezet.

Mogelijk consequenties voor Martini Ziekenhuis

Het UMCG heeft aan het begin van deze zomer vier operatiekamers en enkele IC-bedden moeten sluiten. Het Martini Ziekenhuis in dezelfde stad is wel in staat alle faciliteiten open te houden en gaat binnenkort uitbreiden met drie operatiekamers en acht SEH-kamers. Bestuursvoorzitter Hans Feenstra zei vorige week tegen Zorgvisie die uitbreiding op de huidige arbeidsmarkt spannend te vinden en elkaar in de regio juist niet met geld te willen beconcurreren. Hij behoudt en werft personeel al jaren succesvol door goede secundaire arbeidsvoorwaarden en een prettig werkklimaat te bieden. ‘Dat blijven we zo handhaven’, zegt hij nu, naar aanleiding van het UMCG-initiatief. ‘Maar we beraden ons wel op de ontstane situatie, want dit heeft mogelijk consequenties voor onze organisatie.’ Hij zegt tijd te hebben om zich te beraden ‘want de OR van het UMCG moet dit voorstel nog goedkeuren’.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.