Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMCG: ‘Verandering en preventie in 2017 centraal’

Redacteur Zorgvisie
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat een jaar van veranderingen en verbouwingen in. Dat heeft bestuursvoorzitter Jos Aartsen dinsdag gezegd in zijn nieuwjaarstoespraak.
GPTC bij het UMC Groningen.vierkant.jpg
Foto: Protonencentrum Groningen

Zo gaat het UMCG dit jaar over op een nieuw EPD van Epic en komt er een ander ERP-systeem, waarmee financiële-, logistieke- en inkoopprocessen worden ondersteund. Daarnaast worden verschillende poliklinieken dit jaar vernieuwd en georganiseerd rond patiëntengroepen, in plaats van medisch specialismen, en gaat het UMCG voorbereidingen treffen om de OK’s, IC’s en de SEH te vernieuwen. Aartsen blikte in zijn toespraak ook al vooruit naar het eind van het jaar, wanneer het protonentherapiecentrum van het UMCG opengaat voor de eerste behandelingen van patiënten.

Verkiezingen 2017
Naast de veranderingen en vernieuwingen in het UMCG zelf, sprak Aartsen ook over de aankomende verkiezingen. ‘We hebben in 2030 te maken met zeven miljoen chronisch zieken en een kwart van de bevolking die ouderenzorg nodig heeft. Ook besteden we tegen die tijd zo’n veertig procent van het modaal inkomen aan zorgkosten’, stelde de bestuursvoorzitter. Omdat dit volgens hem financieel geen houdbare situatie is, moet er door de politiek meer worden ingezet op vroege opsporing van ziekte en preventie, onderdelen die Aartsen mist in verkiezingsprogramma’s. Daarnaast opperde hij een plan voor VWS om bureaucratie in de zorg tegen te gaan. ‘Laat één dominante verzekeraar in de regio namens alle zorgverzekeraars onderhandelen en afspraken maken over het geheel, de ketenzorg. Daarmee voorkomen we veel bureaucreatie, zowel bij ziekenhuizen als bij de verzekeraars. En kan preventie ook onderdeel van de onderhandeling zijn.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.