Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMC’s en jeugdpsychiatrie steunen aangifte tegen tabaksindustrie

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), maar ook Accare, organisatie voor kinder- en jeugdpsychiatrie, sluiten zich aan bij de aangifte van advocaat Benedicte Ficq tegen de tabaksindustrie.
tabaksindustrie-sigaret
Foto: Fotalia

Hiermee sluiten de UMC´s en Accare zich aan bij het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis, de gehele verslavingszorg en bij de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde in de strafzaak die advocaat Benedicte Ficq in 2016 startte tegen de tabaksindustrie.

Mede-veroorzakers

“Wij zien dagelijks de verwoestende effecten van roken bij onze patiënten”, verklaart NFU-voorzitter prof. dr. Ernst Kuipers. “Hoewel de gang naar de strafrechter een zeer ongebruikelijke is, beschouwen wij de producenten van tabak als mede-veroorzakers van dit grote maatschappelijke probleem. Vandaar onze ondersteuning.”

De steunbetuiging van de NFU past in het op preventie en gezonde leefstijl gerichte beleid van de UMC’s. Mede op initiatief van de NFU is pensioenfonds ABP onlangs gestopt met beleggingen in de tabaksindustrie.

Psychisch kwetsbare jongeren

Accare wil door ondersteuning van de aangifte opkomen voor kwetsbare jongeren met psychische problemen.“De tabaksindustrie schuwt niet om kinderen en jongeren met marketing- en lobby-strategieën, maar ook met chemische toevoegingen die sneller tot verslaving leiden over te halen om te gaan roken”, zegt Accare-bestuurder Peters Dijkshoorn. “Als een van de grotere jeugdhulpinstellingen weten we dat jongeren die psychisch kwetsbaar zijn daar extra gevoelig voor zijn. Zij zijn minder weerbaar en kunnen minder weerstand bieden tegen beïnvloeding van buitenaf. Deze jongeren hebben een nog grotere kans om blijvend verslaafd te blijven, ook op latere leeftijd. Wij vinden dat alles in het werk gesteld moet worden om kwetsbare kinderen en jongeren tegen beïnvloeding van de tabaksindustrie te beschermen”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.