Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Umc’s onderzoeken inzet van traumaheli

De criteria voor inzet van traumahelikopters worden landelijk tegen het licht gehouden. Dat meldt het Eindhovens Dagblad vandaag. De vier academische ziekenhuizen die de heli's onder hun hoede hebben, willen dat deze minder vaak voor niets uitrukken. Ook moeten de regionale verschillen in het aantal inzetten kleiner worden.
Umc’s onderzoeken inzet van traumaheli

De vier traumahelikopters werden vorig jaar 4128 keer ingezet, aldus ED.nl. In bijna de helft van die gevallen kwam het medisch team in de heli echter niet in actie omdat ambulancepersoneel ter plaatse vond dat dat niet nodig was. Opvallend is ook dat de traumaheli in sommige regio’s veel vaker uitvliegt dan in andere. Deels wordt dat volgens onderzoek van het RIVM verklaard door de locatie waar de helikopters zijn gestationeerd. Daarnaast zouden regionale cultuurverschillen op de meldkamer en in ambulanceteams een rol spelen.

Inzet

“We willen goed kijken naar de criteria voor inzet en landelijke annuleringscriteria opstellen”, aldus een woordvoerder van de Acute Zorgregio Oost in de krant. Daaronder valt de traumaheli op vliegbasis Volkel, die ook het grootste deel van Brabant bedient. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Minder sterfte dankzij regionale traumazorg

AMC aangewezen als traumacentrum

Zorgsector krijgt tien miljoen voor rampen en crises

Lees meer:

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.