Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Univé doet omstreden vergoeding

Zorgverzekeraar Univé heeft een orgaantransplantatie bij een Nederlandse verzekerde in Pakistan vergoed. Dit meldt actualiteiten rubriek Netwerk deze week. Volgens het tv-programma is de vergoeding ethisch omstreden, omdat Pakistan bekend staat om orgaanhandel.

Volgens Netwerk stellen deskundigen dat het bij een vergoeding van een dergelijke transplantatie gaat om medeverantwoordelijkheid voor orgaanhandel. Lidy Hartemink, directeur Zorg bij Univé verzekeringen verweert zich in de uitzending met de uitspraak dat een verzekeraar moet kunnen aantonen dat er gronden zijn om vergoeding te weigeren. Ze baseert zich hierbij op een advies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ), die stelt dat als de zaak juridisch voor komt Univé ‘niet overeind zal blijven’. Dit was voor de verzekeraar reden om over te gaan tot vergoeding.

Minister Klink van Volksgezondheid stelt een onderzoek in naar de juridische gevolgen van de vergoeding. (Zorgvisie – Hanneke Bruggeman)

Links:

‘CVZ adviseerde Univé niet over vergoeding’

Uitzending Netwerk 22 januari (vanaf min 8.28)

Klink verbiedt orgaandonorshow niet

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.