Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Utrechtse burgers gun ik goede zorg in hun stadsziekenhuis’

Eindredacteur
Jarenlang rommelde het in het Diakonessenhuis in Utrecht. Tussen raad van bestuur en medische staf kwam het niet meer goed. Maar John Taks, nu nog bestuurslid van het Albert Schweitzer ziekenhuis, heeft geen moment geaarzeld om het voorzitterschap van de raad van bestuur op zich te nemen na een jaar interim-bestuur van Arie van Alphen.
'Utrechtse burgers gun ik goede zorg in hun stadsziekenhuis'

Voor een buitenstaander lijkt het een dappere stap om deze functie in het Diakonessenhuis te gaan bekleden. ‘Ik meet me geen oordeel aan over het verleden. Ik hou graag de blik gericht op de toekomst, zonder het verleden te willen ontkennen.’

Toch denk ik dat uw goede verstandhouding met de medische staf in het ASZ een rol heeft gespeeld in uw aanstelling. ‘Dat is zeker zo. Ik sta bekend als een goede verbinder. Ik ben uitgenodigd door een headhunter om eens te gaan praten en heb toen een aantal inhoudelijk goede gesprekken gehad. Ik heb ontzettend enthousiaste professionals ontmoet, mensen die gaan voor topkwaliteit en echt niet boven op hun positie zitten.’

U bent begonnen als verpleegkundige, helpt dat? ‘Dat denk ik wel. Laten we wel wezen, het gebeurt niet in de bestuurskamer. De zorg vindt plaats op de OK, de verpleegafdelingen, in de spreekkamers, bij radiologie… Met een medische achtergrond weet je hoe het daar is. Je kunt je makkelijker verbinden met de mensen die de zorg vormgeven, dokters, verpleegkundigen maar ook schoonmakers bijvoorbeeld. Het is aan mij als bestuurder om supercondities te scheppen zodat zij hun werk kunnen doen.’

Het Diakonessenhuis staat nog steeds onder verscherpt toezicht. ‘Ik verwacht dat dat binnenkort wordt opgeheven. Acht jaar geleden meen ik, stond het ziekenhuis nog op nummer  1 in de AD-ranglijst. Kwaliteit zit in het dna van de organisatie. Maar je moet het weer zichtbaar en aantoonbaar maken. In Dordrecht heb ik die ontwikkeling precies zo meegemaakt, het ASZ staat de laatste twee jaar op de eerste plaats in de AD-lijst.’

Gaat u dankzij de WNT door uw overstap achteruit in salaris? ‘Vind ik niet interessant. Ziekenhuisbestuurders verdienen prima. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat ik het eens ben met WNT-2. Het is niet goed als de raad van bestuur aantoonbaar minder verdient dan sommige anderen in een ziekenhuis. Maar financiële beloning is niet mijn drive. Ik gun iedere burger van Utrecht wat ik mijn dochter, mijn vrouw, mijn schoonmoeder gun: goede zorg in hun eigen stadsziekenhuis. Daar denk ik een bijdrage aan te kunnen leveren, dat wil ik bereiken. Alle ingrediënten, gedreven professionals, zijn aanwezig. En als een enkeling niet mee wil, dan ga ik het gesprek aan. Soms zitten mensen niet op de goede plek op het juiste moment van hun leven.’

Hoe anders wordt het om voorzitter van de raad van bestuur te zijn? ‘Ik ben de laatste driekwart jaar hier in Dordrecht ook bestuursvoorzitter geweest en destijds in het Zuwe Hofpoort ziekenhuis, dus het is niet iets nieuws. Een goede taakverdeling is belangrijk, maar ik ben voor een collegiaal bestuur. Als voorzitter doe je meer de externe betrekkingen, je bent de spreekbuis van het ziekenhuis. En natuurlijk wordt de strategiebepaling een belangrijk deel van mijn werk. Waar staat het ziekenhuis over tien jaar? Daarmee ga ik me bezighouden.’

Komt er een tweede bestuurder? ‘Jazeker, ik ga het niet alleen doen. De werving loopt, er worden gesprekken gevoerd. Dat komt goed.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.