Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Utrechtse Rekenkamer: aanbod langer zelfstandig thuis wonen ontoereikend

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Zwaar belaste mantelzorgers, onvoldoende informatievoorziening en een te groot beroep op zelfredzaamheid. Vanochtend presenteerde de Utrechtse Rekenkamer een kritisch rapport aan de Utrechtse gemeenteraad over langer zelfstandig wonen voor mensen met een ernstige beperking.
care400.jpg
Een knelpunt voor ernstig beperkte inwoners is de rolstoel- en rollatorgeschiktheid in woningen. Foto: Care400

De Rekenkamer wil met haar onderzoek inzicht geven in de ervaringen van inwoners met een ernstige handicap, diens mantelzorgers en zorgprofessionals. Het merendeel van de inwoners geeft aan tevreden te zijn met de geleverde zorg, ondersteuning en woonruimte.

Aanbod ontoereikend

De Utrechtse Rekenkamer concludeert in haar rapport dat de stad veel voorzieningen en ondersteuning biedt aan bewoners met beperkingen en hun mantelzorgers, zodat langer zelfstandig thuis wonen mogelijk is. Toch zijn er diverse knelpunten die aangepakt moeten worden. Zo wordt een te groot beroep gedaan op de zelfredzaamheid van ernstig beperkte inwoners. Ook geven de mantelzorgers aan zich zwaar belast te voelen door hun verantwoordelijkheden. De Rekenkamer concludeert daarmee dat het huidige zorgaanbod ontoereikend is.

Knelpunten

Een veelgenoemd probleem is het gebrek aan toegankelijke wegen, stoepen en gebouwen. Een ander knelpunt is de beperkte ondersteuning van mantelzorgers. De mantelzorgers geven aan dat er behoefte is aan praktische en financiële ondersteuning. Ook moet de informatievoorziening aan bewoners en mantelzorgers verbeterd worden. Zo ervaren zij dat duidelijke en integrale informatie lastig te vinden is. Een ander verbeterpunt is de rolstoel- en rollatorgeschiktheid van woningen voor mensen met een ernstige beperking.

Regie voeren

In Utrecht wonen naar schatting 30.000 mensen met een ernstige beperking. Dit aantal zal tot 2040 fors toenemen door de bevolkingsgroei en vergrijzing. Om te kunnen anticiperen op deze toename, moet de gemeente anticiperen en de regie stevig in de hand houden volgens de Rekenkamer. Ook zal de gemeente structurele aanpassingen moeten doen in het gemeentelijk beleid en de inrichting van de openbare ruimte, indien het huidige beleid van langer zelfstandig wonen wordt voortgezet.

Samenwerking

Zorgprofessionals en vrijwilligers deelden met de Rekenkamer diverse ideeën over de methodes om knelpunten aan te pakken voor nu en in de toekomst. De Rekenkamer concludeert in haar onderzoek dat ‘veel dingen goed gaan’, maar dat er extra ondersteunende voorzieningen moeten komen om mensen met een ernstige beperking langer thuis te laten wonen. Zo suggereert de Rekenkamer nieuwe vormen van dagbesteding, thuisbegeleiding, de inzet van domotica en basiszorg via de ‘buurtteams sociaal’.  De Rekenkamer toont begrip voor de hiaten in de zorg gezien de bezuiniging van circa 16 procent door de Rijksoverheid die met de invoering van de Wmo (2015) gepaard ging. ‘Voor deze transitie is tijd nodig’, aldus de Rekenkamer. 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.