Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Utrechtse ziekenhuizen moeten flink bezuinigen

Mark van Dorresteijn
De Utrechtse ziekenhuizen moeten volgend jaar tientallen miljoenen bezuinigen. Dit zal niet ten koste van de kwaliteit van de patiëntenzorg gaan, verzekeren de ziekenhuizen. “Voor eventuele negatieve gevolgen voor medewerkers wordt een sociaal plan opgesteld”, meldt de website Destadutrecht.nl.
Utrechtse ziekenhuizen moeten flink bezuinigen

Voormalig minister Klink heeft afgelopen zomer bekendgemaakt dat hij volgend jaar bijna 550 miljoen euro op de ziekenhuizen gaat bezuinigen. Op een totaal budget voor de Nederlandse ziekenhuizen van zo’n 12,5 miljard is dat bijna vijf procent.

St. Antonius Ziekenhuis

Het St. Antonius Ziekenhuis, dat zowel een vestiging in Nieuwegein als in Utrecht heeft, houdt rekening met een bezuiniging van 12 miljoen euro. Het ziekenhuis is er echter van overtuigd dat het de bezuinigingen kan opvangen zonder gevolgen voor patiënten en personeel. Het ziekenhuis is financieel gezond en verwacht door efficiënter te werken de bezuinigingen op te kunnen vangen, aldus een woordvoerster tegenover Destadutrecht.nl. “Onze ervaring is dat verbetering van kwaliteit en doelmatigheid vaak samengaan.”

UMC Utrecht

Het UMC Utrecht kan nog niet vertellen hoeveel het ziekenhuis moet bezuinigen, al moet dit met een omzet van ruim 880 miljoen euro in de miljoenen lopen. Wel worden de academische ziekenhuizen minder hard geraakt dan de algemene ziekenhuizen. Omdat bij het opstellen van de begroting voor 2011 de precieze omvang van de bezuinigingen nog niet duidelijk was, is er alleen slechts ‘een beetje geanticipeerd’ op de bezuinigingen. Het academisch ziekenhuis verwacht niet dat het in de problemen zal komen, verzekert een woordvoerder.

Diakonessenhuis

Voor het Diakonessenhuis komt de bezuiniging neer op ongeveer 8 miljoen euro. Doordat het ziekenhuis de afgelopen jaren zijn financiële positie heeft verbeterd, verwacht het de bezuinigingen op te kunnen vangen. Toch gaat het ziekenhuis voor de zekerheid een sociaal plan opstellen voor de “eventuele, nu nog niet voorziene, negatieve gevolgen” voor de medewerkers. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

NVZ overweegt stap naar hoge raad om ziekenhuiskorting

Gerechtshof: VWS mag ziekenhuizen korten

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Dat Ziekenhuizen goede Sociale Plannen gaan opstellen of wijzigen is een Must.Bedrijfsmatig management is een gegeven ,waar de Zorg mee moet leren leven.In tijden van Crisis , is Crisis-Management & Ondernemen een Must , waar de Zorg op moet inspelen om te overleven. Van de Politiek hoeft NL niets te verwachten in die zin van meer Euro s. De Politiek heeft gekozen voor de Marktwerking en daar moeten we mee leren leven.Premieverhogingen en meer eigen Bijdragen en meer Prive-klinieken , die het “Gat “in de Markt gaan opvullen door Kwaliteit / Service; korte wachtlijsten;Klant-vriendelijkheid ; etc..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.