Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UWV en GGZ Nederland verhogen arbeidsparticipatie cliënten

Uitkeringsinstantie UWV en brancheorganisatie GGZ Nederland gaan de arbeidsdeelname van mensen met psychische aandoening stimuleren. De organisaties hebben hier een overeenkomst over ondertekend.
UWV en GGZ Nederland verhogen arbeidsparticipatie cliënten

Volgens de partijen is effectieve ondersteuning noodzakelijk bij het krijgen of het behouden van een betaalde baan voor uitkeringsgerechtigden uit de Wajong/WAO/WAZ/WIA of Ziektewet, met een psychische of psychiatrische aandoening. UWV en de GGZ gaan daarom een samenwerking aan gericht op het behouden van werk of het aanbieden van een effectieve re-integratie.

Afspraken

In het convenant staan ondermeer afspraken over het werkproces en over kennisoverdracht, zoals het opdoen van kennis over de regelgeving van UWV voor de ggz-behandelaars en het vergroten van de kennis over (ernstige) psychiatrische aandoeningen bij de verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen van het UWV. Andere onderwerpen van het convenant zijn het verspreiden van best practices en behandelingen met het oog op behoud van werk of effectieve re-integratie.

Financiële belang

Volgens de organisaties is het financiële belang om mensen aan het werk te houden enorm. In 2009 had 72 procent van de ingestroomde Wajongers een psychische stoornis. Ditzelfde gold voor 36 procent van de mensen met een WAO- of WAZ-uitkering. Het productiviteitsverlies door ziekteverzuim bedraagt jaarlijks ruim 7,9 miljard euro. Daarnaast kan arbeidsparticipatie het functioneren van mensen met een psychische stoornis verbeteren en kan het terugval voorkomen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

UWV promoot 50-plussers

GGZ Nederland teleurgesteld over verlaging eigen bijdrage

Flexibilisering van arbeidsmarkt is niet te stuiten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.