Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vakbond geschokt door massaontslag Vérian

FNV Zorg & Welzijn is ‘geschokt’ door de ontslagronde bij de Gelderse thuiszorgorganisatie Vérian. Marian Beldsnijder, bestuurder bij de vakbond zegt: ‘Bizar. Ruim vijfhonderd mensen verliezen hun baan, duizenden mensen verliezen hun zorg en dit terwijl er extra geld is voor zorg en behoud van werkgelegenheid vanuit het onlangs afgesloten zorgakkoord.’
ontslagenIstock400.jpg
Foto: Istock

De reden voor de reorganisatie zou zijn dat gemeenten een te laag tarief stellen voor de huishoudelijke verzorging. ‘Hierdoor kan Vérian de medewerkers geen normaal salaris betalen en daarmee wordt de bedrijfsvoering in gevaar gebracht’, stelt Beldsnijder.

Bezuinigingen
De zorgtaken zijn vorig jaar verschoven van het Rijk naar de gemeenten. ‘Er gaat echter veel fout, mensen verliezen hun zorg en vele zorgverleners hun baan. Niet alleen bij Vérian, maar bij zorginstellingen door het hele land. Gemeenten bezuinigen op de huishoudelijke zorg, terwijl de behoefte aan zorg in Nederland echt niet minder is geworden.’

Geld
Volgens FNV is het onnodig dat er banen verdwijnen bij thuiszorgorganisaties, omdat er vorig jaar 300 miljoen euro extra beschikbaar is gekomen voor de huishoudelijke verzorging. ‘Ook is er een noodfonds van 60 miljoen beschikbaar, waarmee banen van zorgorganisaties in moeilijkheden, zoals Vérian, zouden kunnen worden gered’, aldus de bestuurder van de bond. FNV gaat erop toezien bij gemeenten dat dit geld daadwerkelijk aan de huishoudelijke verzorging wordt besteed. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.