Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vakbond wint zaak onregelmatigheidstoeslag tijdens verlof

Een verpleegkundige van het Haga Ziekenhuis moet met terugwerkende kracht de onregelmatigheidstoeslag (ORT) die was opgebouwd tijdens vakanties en verlof krijgen. De rechtbank heeft de vordering van deze verpleegkundige toegewezen. Met deze uitspraak van 11 april 2016 van de Haagse rechtbank claimt vakbond NU’91 haar tweede gewonnen zaak in deze kwestie.
IStock

De kantonrechter heeft als uitgangspunt artikel 7:639 BW genoemd, dat bepaalt dat een werknemer gedurende zijn vakantie recht op loon behoudt en dat artikel 7:645 BW bepaalt dat daarvan niet ten nadele van de werknemer kan worden afgeweken. Bepalend voor de vraag of een werknemer recht heeft op onregelmatigheidstoeslag tijdens vakantie is de vraag of de toeslag intrinsiek samenhangt met de hem opgedragen taak.

Zaken
In een persverklaring laat de vakbond weten: ‘Bij een groot deel van de zorgmedewerkers is onregelmatig werken een structureel onderdeel van het dienstverband. NU’91 is van mening dat onregelmatig werken intrinsiek samenhangt met het beroep van verpleegkundigen en verzorgenden in alle sectoren van de zorg. Daarom zijn wij van mening dat deze uitspraak niet op zichzelf staat. Het stoort NU’91 uitermate dat verpleegkundigen verzorgenden keer op keer het gevecht moeten aangaan voor zaken waarop ze gewoon recht hebben. NU’91 wil dat dit goed geregeld gaat worden voor haar leden. En als werkgevers dat nalaten, zal NU’91 haar leden tot aan een gang naar de rechter ondersteunen. NU’91 heeft inmiddels beide rechtszaken gewonnen en er is één claim door een werkgever betaald om een rechtszaak te voorkomen. Wij zien komende rechtszaken vol vertrouwen tegemoet.’ (ANP)

Dossier Cao’s in de zorg
Lees nieuws en achtergronden over cao’s in de zorg. Dat zijn de Cao VVT, Cao Ziekenhuizen, Cao Ggz en Cao Gehandicaptenzorg. Deze Cao’s in de zorg zijn de grootste van Nederland.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.