Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vakbonden kondigen stiptheidsacties aan in umc’s

Anouk Brinkman
De vakbonden bereiden stiptheidsacties voor in de acht universitair medische centra. De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) is niet akkoord gegaan met het ultimatum over de CAO UMC dat de vakbonden aan de werkgevers hadden gesteld.
Strijd Om Geld660

Hoewel de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) naar aanleiding van het ultimatum had voorgesteld om een onafhankelijk bemiddelaar in de arm te nemen voor de onderhandelingen over de CAO UMC, kondigt NU’91 op de website stiptheidsacties aan. Medewerkers die meedoen aan de acties zullen geen extra diensten, overwerk en verschoven diensten meer verrichten en alle pauzes nemen waar ze recht op hebben. Volgens NU’91 zijn inmiddels in alle acht umc’s actiecomité’s opgericht.

Ultimatum met oud eisenpakket

De NFU schrijft in een brief aan de vakbonden het te betreuren dat het cao-overleg voortijdig is beëindigd. De koepel van umc’s hekelt met name dat het ultimatum eisen betreft die de vakbonden in december 2017 op tafel hebben gelegd. In de tussentijd heeft de NFU drie keer een nieuw voorstel aan de vakbonden voorgelegd, waaronder een totale salarisstijging van 6,2 procent voor de komende drie jaar. De vakbonden willen de lonen in dezelfde periode met 10,5 procent zien stijgen. De eisen in het ultimatum gaan volgens de NFU ver boven de financiële mogelijkheden uit. Ook noemen de werkgevers het voorstel ‘op geen enkele wijze marktconform’. Indien er op korte termijn geen consensus komt over de CAO UMC overweegt de NFU om per 1 augustus een salarisverhoging van 2 procent door te voeren, plus een eenmalige toeslag van 450 euro. Deze loonstijging komt voort uit het laatste voorstel van de NFU. De vakbonden eisen dit jaar een salarisstijging van 3,5 procent.

Geen geld

Het volledige eisenpakket van de vakbonden zou veel meer kosten dan er feitelijk beschikbaar is voor verbetering van de arbeidsvoorwaarden, aldus de NFU. Overheidsbezuinigingen en stijgingen van pensioenpremies maken het pakket niet realistisch. ‘Wij bieden medewerkers meer salaris en andere verbeteringen, maar we kunnen niet zover gaan dat we dingen beloven waarvoor komende jaren geen geld zal zijn’, aldus NFU-voorzitter Wouter Bos in een reactie.

Voorbereiding stiptheidsacties

De vakbonden bereiden op dit moment een reactie voor aan de NFU. Het voornemen is om deze voor het einde van de week te versturen. Over de inhoud kan Rolf de Wilde van NU’91/CMHF nog niets zeggen, wel gaat de voorbereiding van de stiptheidsacties door. ‘Alleen in UMC Utrecht en UMC Groningen moeten nog medewerkersbijeenkomsten plaatsvinden, maar er zijn wel al in alle umc’s actiecomités opgericht.’ Dat het eisenpakket van de vakbonden volgens de NFU niet marktconform is, vindt De Wilde niet relevant. ‘Daar gaan wij als vakbond niet over. Wij zien in andere sectoren andere percentages en daar kijken ook de leden naar. Het gat tussen ons voorstel en dat van de NFU is te groot.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.