Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vakbonden verdeeld over nieuwe CAO VVT

ABVAKABO FNV-leden hebben vóór het principeakkoord voor de cao verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) gestemd. De vakbond CNV Publieke Zaak is minder enthousiast en houdt 18 januari een ledenraadpleging over het akkoord.

De nieuwe cao gaat op 1 januari 2008 in en behelst een verhoging van de lonen van 3,25 procent per 1 januari 2008 en 3,0 procent per 1 maart 2009. Het akkoord heeft een looptijd tot 1 maart 2010. Ook de achterban van brancheorganisatie ActiZ ondersteunt het onderhandelingsresultaat.

Lager startsalaris

Volgens vakbond CNV Publieke Zaak zitten er ondanks de loonstijging nogal wat haken en ogen aan het nieuwe akkoord. “Werknemers die net beginnen in verzorgingshuizen profiteren niet van die loonsverhogingen. Zij ontvangen een lager salaris dan starters onder de oude CAO”, zegt Jan Spijk van CNV Publieke Zaak. “En mensen die in de thuiszorg worden ontslagen en elders in de thuiszorg aan de slag gaan, starten helemaal onder aan de ladder”. Daarnaast zijn volgens Spijk de wachtgelden compleet teruggedraaid.

Strategie

Als de CNV-leden 18 januari het akkoord verwerpen, zal de bond zich beraden op een nieuwe strategie. “Het zal moeilijk worden in dat geval nog punten aan het akkoord gewijzigd te krijgen”, aldus Spijk. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Links:

Nieuwe CAO Verpleging & Verzorging en Thuiszorg

Onderhandelingen CAO Thuiszorg en Verzorging afgebroken

Vakbonden verdeeld over CAO-strategie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.