Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Valent wil honderden thuishulpen ontslaan

Valent stopt waarschijnlijk met het leveren van huishoudelijke zorg, omdat de organisatie forse verliezen verwacht door de nieuwe Wmo-aanbestedingen. Daardoor dreigen alle 350 thuishulpen en 1300 alfahulpen hun werk kwijt te raken.

“Zoals het er nu uitziet, stoppen wij met huishoudelijke hulp”, zegt bestuursvoorzitter Corine Houtzagers van Valent. “Gisteren hebben we onze medewerkers ingelicht en morgen gaan we overleggen met de vakbond over collectief ontslag.”

Fors verlies

De Katwijkse zorgorganisatie heeft in de afgelopen twee jaar fors verlies geleden op de huishoudelijke hulp. De nieuwe bestekken van de gemeenten in de Leidse regio en in de Duin- en bollenstreek bieden volgens de bestuursvoorzitter geen beter perspectief. Valent heeft niet ingeschreven op de Leidse aanbesteding. Houtzagers: “Leiden hanteert een veilingmodel waarin aanbieders worden geacht onder het maximumtarief van 21 euro te blijven, waarna de laagste bieder de opdracht krijgt. Aanbieders moeten per klant 19,50 veilingkosten betalen en alle financiële risico’s liggen bij hen. Het is niet verantwoord om hier in te stappen. Als we meedoen zouden we verlies lijden op elk uur huishoudelijke hulp.” Nu Valent stopt met deze zorg, verliezen veertig vaste medewerkers en honderd alfahulpen in de Leidse regio hun werk.

Duin- en bollenstreek

Ook 310 thuishulpen-A en 1200 alfahulpen in het grootste werkgebied van Valent, de Duin- en bollenstreek, komen waarschijnlijk op straat te staan. “Het bestek is daar pas op 9 oktober definitief, maar als het niet aanzienlijk verandert gaan we ook daar niet op inschrijven”, zegt de bestuursvoorzitter.

Mislukken

Er is nog een kans dat de huidige aanbestedingen mislukken. Als er per gebied niet minstens twee tot drie inschrijvers zijn, gaan de gemeenten een nieuw bestek maken. Houtzagers: “Als de aanbestedingen mislukken, halen wij opgelucht adem, maar wij kunnen daar niet op rekenen.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook

Massaontslag dreigt bij Meavita Nederland

Nieuwe Wmo-tarieven teleurstellend

Drie zorgaanbieders stoppen met huishoudelijke hulp

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.