Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Bennekom wil parlementaire enquête naar zorg

Er moet een parlementair onderzoek komen naar de opeenvolgende veranderingen in de zorg. Dat zegt de directeur van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie, Iris van Bennekom, in een ingezonden brief in de Volkskrant.

“Een parlementaire enquête is dé manier om te onderzoeken hoe matregelen zijn uitgepakt”, schrijft Van Bennekom. “De zorg is een mammoettanker, maar het is nog niet te laat om bij te sturen.”

Onduidelijkheid

In het huidige stelsel is het volgens Van Bennekom niet duidelijk waar het geld heen stroomt. Ook zou het zorgstelsel zo ingewikkeld zijn geworden dat de patiënt er niets van begrijpt. Hierdoor heeft hij nauwelijks invloed op de zorg die hij krijgt.

Mens centraal

Niemand kan als eindverantwoordelijke voor het geheel worden aangewezen, stelt Van Bennekom. De overheid stelt alleen voorwaarden. Nu staat de ziekte of de aandoening volgens Van Bennekom centraal. Dat zou volgens haar de mens moeten zijn.

Toenemend zorggebruik

De directeur wijst erop dat het niet bekend is hoeveel patiënten gebruikmaken van de zorg en of dit zorggebruik toeneemt. Ondanks dat dit niet bekend is, wil de overheid het gebruik terugdringen. De zorgvrager wordt volgens Van Bennekom vaak als oorzaak van de kostenstijgingen aangewezen, maar die zouden bijvoorbeeld ook door beleidsingrepen van de overheid of technologische ontwikkelingen kunnen komen. (Novum)

Links:

KNMG en NPCF verdedigen ‘veilig melden’

NPCF: ‘Ziekenhuisbudget moet lager kunnen’

Agis en NPCF meten samen eerstelijnzorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.