Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van der Ham de nieuwe voorzitter van de Orde

Willem van der Ham is tijdens de algemene ledenvergadering gekozen als nieuwe algemeen voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten. Van der Ham treedt per 1 januari aan als voorzitter waarmee hij Pieter Vierhout opvolgt.

Van der Ham is sinds tien jaar voorzitter van het Convent van Vrijgevestigde Medisch Specialisten van het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven. Hij staat bekend als een deskundige op het terrein van de honorariumsystematiek van medisch specialisten. Naast zijn werk als voorzitter blijft Van der Ham praktiserend anesthesioloog in het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven.

Marktwerking

De website van de Orde citeert Van der Ham na zijn verkiezing: “Door mijn columns in Mednet heb ik kennelijk de indruk gewekt dat ik tegen marktwerking ben. Maar ik begrijp best en ik accepteer ook dat een vorm van marktwerken een positieve invloed op de gezondheidszorg kan hebben. Maar onder meer door de specifieke eigenschappen van de gezondheidszorg bestaat het risico dat marktwerking meer schade aanbrengt dan goed doet.”

Geldgedreven systeem

Scheidend voorzitter Vierhout wil aan Van der Ham meegeven dat de gezondheidszorg nu nog een geldgedreven systeem is. Hij zegt op de website van de Orde: “Zorgverzekeraars gaan zich meer en meer opstellen als schadeverzekeraars die maar één kenmerk hebben, namelijk het maken van winst. Wij zullen dus zelf de kwaliteit moeten inbrengen in de onderhandelingen”. Vierhout: “De gezondheidszorg is geen kostenpost maar een belangrijke industrie. Het levert geld op.” (Zorgvisie – Hanneke Bruggeman)

Lees ook:

Orde heeft nieuwe voorzitter op het oog

Pieter Vierhout treedt af als voorzitter van de Orde

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.