Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van der Veen: ‘Het is niet ondenkbaar dat ik zorg ga doen’

MAARSSEN - ‘Bestuursvoorzitter Eelke van der Veen staat op een verkiesbare 31ste plaats op de kandidatenlijst van de PvdA. “Ik heb me voorgenomen om me in te zetten voor de publieke zaak.”

Waarom heeft u besloten om de overstap naar de politiek te maken?

“Ik ben dit jaar 60 geworden en heb al eerder besloten om eind dit jaar te stoppen als voorzitter van de raad van bestuur van Agis. Daarbij heb ik me voorgenomen, dat heeft waarschijnlijk met mijn calvinistische inslag te maken, om me in te zetten voor de publieke zaak. Maar hoe, dat wist ik nog niet precies. Vervolgens viel het kabinet-Balkenende en zei een aantal mensen in mijn omgeving waarom ga je, met jouw bestuurlijke ervaring en deskundigheid, niet in de Tweede Kamer zitten.”

Waarom heeft u besloten dat advies op te volgen?

“Ik dacht waarom niet. Ik ben redelijk onafhankelijk en ik hoef het niet te doen om mijn cv op te poetsen. Ik heb er met een aantal mensen over gepraat. Er bleken twee stromingen te zijn: sommigen vonden het een goede keuze, anderen zeiden wat ga je toch zoeken in dat wespennest.”

En u heeft ervoor gekozen om het toch te doen.

“Ik heb een brief gestuurd naar de commissie die de kandidatenlijst samenstelde. En toen voelde ik toch vlinders in mijn buik. Ik heb een gesprek gevoerd met de selectiecommissie en vorige week ben ik gebeld met de mededeling dat ik op plaats 31 sta. Toen moest ik echt beslissen. Ik heb er nog eens met een aantal mensen over gesproken en uiteindelijk de knoop doorgehakt. En het voelt als een goede beslissing.”

Gaat u nu de gezondheidszorg doen?

“De portefeuilleverdeling vindt pas plaats na de verkiezingen. Ik ben lang geleden nog eens reserve-officier geweest dus ik zou in principe ook defensie kunnen doen. Maar serieus, gezien mijn bestuurlijke ervaring is het niet ondenkbaar dat ik gezondheiszorg ga doen.”

U kunt het programma van de PvdA onderschrijven wat betreft de gezondheidszorg?

“Ik vind het een goed programma. Ik ben het bovendien gewend als bestuurder van Zorgverzekeraars Nederland, dat wat je met elkaar hebt afgesproken om dat ook uit te dragen. Als ik het PvdA-programma volstrekte onzin zou vinden, dan zou ik het natuurlijk niet doen.”

Ambieert u ook een ministerpost?

“Nee, ik heb bewust gekozen voor het Kamerlidmaatschap en dat hoop ik dan ook te gaan doen.” (ZorgVisie – Mario Gibbels)

ZorgVisie organiseert op 3 november een verkiezingsdebat. Klik hier voor meer informatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.