Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn: ‘Asielzoekers verdringen Nederlandse zorgverleners niet’

Redacteur Zorgvisie
De vier asielzoekers met verblijfsvergunning die in Katwijk worden klaargestoomd voor een baan in de ouderenzorg, verdringen geen Nederlandse zorgverleners. Dat schrijft staatssecretaris Van Rijn van VWS in antwoord op Kamervragen van Fleur Agema (PVV).
Ouderemens400.jpg
Fotolia.

Agema had vragen gesteld nadat in januari bekend werd dat in Katwijk vier statushouders (asielzoekers met verblijfsvergunning) voor ouderen zouden gaan zorgen. Dat terwijl er volgens Agema ‘net 75.000 mensen ontslagen zijn omdat er zogenaamd bezuinigd moest worden’.

Geen verdringing zorgverleners
De staatssecretaris schrijft in zijn antwoord dat instellingen zelf verantwoordelijk zijn voor hun personeels- en kwaliteitsbeleid. ‘Daarbij zijn zij vanzelfsprekend gehouden aan de randvoorwaarden die daar vanuit wet- en regelgeving aan gesteld worden’, aldus Van Rijn. ‘Vanuit arbeidsmarktperspectief bezien is er geen onderscheid tussen de nieuw tot de Nederlandse zorgmarkt toetredende statushouders en de al tot de zorgarbeidsmarkt behorende zorgverleners. Er is ook geen sprake van verdringing indien een instelling ervoor kiest om onder de voorwaarden van de geldende cao statushouders aan te nemen.’

Selectie zorgverleners
In Katwijk worden door zorgorganisatie DSV/Verzorgd Leven vier statushouders door een erkende opleidingsinstelling klaargestoomd voor een baan als verpleegkundige. Ze wonen in leegstaande appartementen en betalen huur en servicekosten aan DSV, die geen subsidie ontvangt voor het project. ‘Uiteindelijk zullen maximaal 10 statushouders in woonzorgcentrum Salem komen wonen en een opleiding volgen. Deze statushouders zijn door DSV in samenwerking met COA geselecteerd uit mogelijke kandidaten uit AZC’s’, schrijft Van Rijn. Bij de selectie is gelet op de affiniteit die de statushouders hadden voor zorg, maar ook op het aanwezig zijn van een zorgachtergrond als een opleiding of werkervaring in de zorg.

Voorwaarden asielzoekers
Om goed te kunnen werken als verpleegkundige, krijgen de statushouders eerst een cursus om Nederlands te leren. Pas als ze dat hebben gedaan, hun opleiding goed hebben afgerond en voldoen aan alle andere voorwaarden – zoals een BIG-registratie – kunnen ze echt aan de slag als verpleegkundige in de ouderenzorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.