Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn: boycot IGZ is niet acceptabel

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS vindt het onacceptabel dat verpleeghuizen weigeren om kwaliteitsinformatie aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg te leveren. Het Zorginstituut Nederland wil 1 januari het nieuwe kwaliteitskader voor verpleeghuizen af hebben. Dat laat Van Rijn weten aan de Tweede Kamer.
RijnMartinvan300vws.jpg
Van Rijn vindt de opstelling van verpleeghuizen onacceptabel. - Foto: VWS

Van Rijn is teleurgesteld dat partijen niet samen tot een akkoord zijn gekomen over het kwaliteitskader verpleeghuizen en de leidraad verantwoorde personeelsbezetting. Hij schrijft aan de Tweede Kamer dat de patiëntenvereniging, de zorgverzekeraars en hijzelf het resultaat onvoldoende vinden. ‘De uitwerking van het kader is te vrijblijvend en te weinig normerend om de noodzakelijke kwaliteitsslag te maken.’  

Opstelling ActiZ doorslaggevend
Met name de opstelling van ActiZ heeft volgens Van Rijn geleid tot de breuk: ‘Partijen hebben aangegeven dat het standpunt van Actiz over het opschorten van het aanleveren van gegevens ten behoeve van de indicatoren basisveiligheid aan de IGZ alsmede de openbaarmaking een rol in het overleg heeft gespeeld. Ook ik vind dit niet acceptabel: bewoners en hun naasten hebben het recht op deze informatie en de IGZ moet uiteraard zijn werk kunnen doen.’

Nieuw kwaliteitskader per 1 januari
Het Zorginstituut neemt nu de regie over. Het ZIN wil al per 1 januari 2017 een eerste kwaliteitskader opleveren, waarin in ieder geval de basisveiligheid en indicatoren een plek krijgen. ‘Dit verheugt mij en wordt gesteund door PFN, LOC, V&VN, Verenso, BTN en Zorgverzekeraars Nederland’, aldus Van Rijn.

Dossier ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. Lees meer

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.