Van Rijn: leegstand zorgvastgoed is geen probleem

De leegstand in zorgvastgoed zorgt niet voor dermate grote problemen dat zorginstellingen risico lopen failliet te gaan. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn van VWS in antwoord op Kamervragen van de Kamerleden Mona Keijzer (CDA) en Carla Dik-Faber (CU).

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
RijnMartinvan300vws.jpg

Zorginstellingen in de care kampen met leegstand. Dit komt onder meer door het kabinetsbeleid om ouderen langer thuis te laten wonen. De lichte verzorging verdwijnt daardoor in rap tempo uit de intramurale zorg. De overcapaciteit is zodanig dat zorginstellingen hierdoor in grote financiële problemen komen, faillissementen zouden zelfs mogelijk zijn. Dat beeld kwam naar voren in een peiling van adviesbureau Roland Berger onder 68 zorgbestuurders in najaar 2016 .

Effecten langer thuis wonen
Maar volgens Van Rijn zal het zo’n vaart niet lopen. De staatssecretaris verwijst in zijn antwoord op Kamervragen naar de monitor Effecten langer thuis wonen van de

2
255

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. In de inleiding van het artikel staat een hardnekkige misvatting. Het beleid is er inderdaad op gericht om steeds meer mensen met een lagere ZZP indicatie aan te wijzen op ambulante zorg (thuiszorg), maar waarom zou die zorg niet zowel in de wijk als vanuit de huidige setting, de huidige zorgcentrum/beschermd geboden kunnen worden? De staatssecretaris maakt hier ook een lichte toespeling op.
    Natuurlijk stuiten zorgcentra op herallocatie problemen van het zorgvastgoed, door de huur en service particulier te berekenen en is er sprake van twee verdienmodellen die nog niet verenigd zijn, omdat het ene model uitgaat van het collectief en de ander van de individuele klant. Maar dit is op te lossen wanneer organisaties bereid zijn zich te verdiepen in een andere modus. En van daaruit ontstaan nieuwe onderscheidende concepten waarmee de zorg organisatie met nieuw elan 'de boer op kan' richting stakeholders, beleggers en de woningbouwvereniging. Er moet met lef worden gezocht naar win-win-win concepten (klant kan blijven wonen, organisatie behoudt volume en maatschappij behoudt beschermd wonen in tact) in plaats van met elkaar te blijven treuren om verlies-verlies-verlies.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.