Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn richt werkgroep zwaar gehandicapte kinderen op

Redacteur Zorgvisie
Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS richt een werkgroep op om de problemen rondom kinderen met een ernstige beperking op te lossen. Dat heeft hij in een debat over het beleid voor de gehandicaptenzorg laten weten.
Van Rijn Groot.jpeg

Tijdens het debat vroegen meerdere Kamerleden aandacht voor de problemen rondom kinderen met een ernstige beperking. Uit een reportage van Nieuwsuur in maart bleek dat er een groep kinderen is die niet of met veel moeite een plek kan krijgen in een instelling. Volgens MEE Nederland gaat het om 126 kinderen, de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) schatte in dat het om ongeveer 500 kinderen gaat die geen plek kunnen krijgen. ‘Het gaat vaak om schrijnende situaties. Vooral in het geval van ouders die de zorg voor hun zwaar gehandicapte kind zelf willen doen en daarin vastlopen, omdat het te zwaar is voor henzelf of voor andere gezinsleden. Dan is het heel pijnlijk te moeten constateren dat het thuis niet langer gaat en dat er niet zomaar een andere geschikte woonplek voorhanden is’, schreef de vereniging in een schriftelijke reactie.

Oprichting werkgroep
Van Rijn richt daarom nu een werkgroep op met een onafhankelijke voorzitter. In de werkgroep zullen ook ouders van kinderen met een ernstige beperking meepraten, zei de staatssecretaris. ‘We zullen de casussen van alle 126 kinderen op de lijst van MEE stuk voor stuk bekijken. Wie zit er allemaal in die groep? Wat valt er aan deze problemen te doen? Veel ouders melden zich bij een instelling, maar die reageert soms afhoudend omdat men denkt: kunnen wij de zware zorg die nodig is wel leveren? Daarna beginnen ouders een hele zoektocht naar een geschikte plek. Er zijn eigenlijk twee vragen: waar kan zorg op maat worden geleverd en waar is er nog een plekje voor mijn kind?’ Volgens Van Rijn zijn niet alle 126 kinderen op de MEE-lijst probleemgevallen. ‘Er wordt al gewerkt aan een oplossing, dus sommige zaken zijn inmiddels al opgelost.’

Casussen kinderen met ernstige beperking
De staatssecretaris verwacht dat het nadenken over alle verschillende casussen ook nieuwe vragen zal oproepen. ‘Hebben wij in Nederland wel voldoende expertise om kinderen met een ernstige beperking te helpen? Hebben we voldoende organisaties die dit kunnen doen? Ik denk van wel, maar dat moeten we zien.’ De Kamerleden reageerden positief op het voornemen om een werkgroep op te richten, maar gaven Van Rijn wel het advies mee om de werkgroep niet slechts tijdelijk in te schakelen. Volgens hen houdt het namelijk niet op bij de 126 kinderen die nu op de lijst van MEE staan, maar zal die lijst met de jaren opnieuw worden aangevuld.

Dossier Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.