Van Rijn wil ‘thuiszorgcode’ niet verplichten

Staatssecretaris Martin van Rijn wil de Code verantwoordelijk marktgedrag thuisondersteuning niet verplicht opleggen. Hij zal er wel alles aan doen om de partijen ‘te enthousiasmeren’ de Code te ondertekenen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Van Rijn wil 'thuiszorgcode' niet verplichten

Dat zei de staatssecretaris op 2 december tijdens het debat over de Wmo in de Tweede Kamer.

Verantwoordelijk marktgedrag

Volgende week verschijnt het advies van de Transitiecommissie sociaal domein over de Code verantwoordelijk marktgedrag thuiszorgondersteuning. Deze Code regelt dat aanbieders, gemeenten en CNV Zorg & Welzijn fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden centraal stellen bij de inkoop van huishoudelijke hulp. Ondertekening is vrijwillig. Vooruitlopend op het te verschijnen advies drongen de SP en PvdA aan op een toezegging van Van Rijn de Code verplicht te stellen, in lijn met het advies van de Transitiecommissie. Dat zou bijvoorbeeld kunnen via een amvb. Van

6
46

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

6 REACTIES

  1. En wat heeft deze exercitie van dit kabinet — die zoals hierboven gemeld inderdaad in de basis ook werd gesteund door D'66 en de drie christelijke partijen — nu opgeleverd, aan netto bezuiniging?
    De massaontslagen bij de thuiszorgbedrijven hebben tot gevolg dat het beroep op WW-uitkeringen toeneemt. Is dat in tijden van hoge werkloosheid — die met de instroom van de vluchtelingen/gelukszoekers nog heel lang zullen duren — sociaal-maatschappelijk al verwerpelijk, financieel schiet het ook weinig op.
    En tegelijkertijd neemt de kwaliteit van zorg af? Triest beleid. Heel triest.

  2. Lees alle reacties
  3. Hoe belachelijk kan het zijn: het rijk verlaagd continue de bijdrage en de gemeentes die toch al krap zitten in het geld mogen voor de strop opdraaien! Als Van Rijn een vent is gaat hij met de zorgaanbieders en zorgverleners aan tafel zitten om over dit probleem te praten. Als dit marktwerking is dan wordt het tijd dat dit kabinet verdwijnt.

  4. Niet verplichte codes zijn een wassen neus, zie ook tabaksplant bij de banken. Steek er dan gewoon geen energie in.
    Van Rijn geeft de gemeentes veel ruimte. De gevolgen daarvan worden nu al duidelijk. Ik voorspel dat de thuis zorg de komende jaren verder richting het putje gaat tot het moment dat te veel schandalen en rechtszaken een corrigerende beweging inzetten. Van Rijn heeft niet de wil om dit te voorkomen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.