Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Van zorgheld tot verdachte: de vrijgevestigd medisch specialist

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Medisch specialisten oogstten in de coronacrisis applaus als zorghelden. Maar in de discussie over het zorgstelsel zitten vrijgevestigd medisch specialisten in de beklaagdenbank als grootverdieners. ‘Mijn haren gaan overeind staan van het woord “perverse prikkel”,’ zegt Remco Djamin, voorzitter MSB in het Amphia Ziekenhuis in Breda.
Longarts Remco Djamin: ‘Laat medisch specialisten participeren in het ziekenhuis en geef ze zeggenschap over kwaliteit en zorgvolume’
Longarts Remco Djamin: ‘De productieprikkel zit in het hele stelsel, niet alleen bij vrijgevestigden’
Premium

De saamhorigheid in het Amphia

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ook ik ben voorstander van specialisten in loondienst. Niet om daarmee hun inkomen over de hele breedte te verlagen, want hun opleiding is lang en moeilijk, zelfs al zou er m.i. juist (weer meer) verschil moeten zijn tussen het uurloon van bijv. een dermatoloog en een chirurg. Wel om andere redenen, die ik beschrijf ik op https://gezondezorg.org/arbeidsverband.

   Maar een vermindering van de verwijzingen naar de tweede lijn staat daar niet tussen, omdat ik niet zie dat die zou veranderen als het arbeidsverband verandert. Immers, ziekenhuizen kunnen ook “pretpoli’s” creëren als alle specialisten in loondienst zijn.

   Als men de genoemde verwijzingen zinniger zou willen maken, zou men dat soort poli’s naar de aanvullende verzekering moeten verschuiven. En dan is er nog de vraag of de verwijzingsvermindering a.g.v. de coronapandemie ook op de langere termijn een kostenreductie blijft opleveren. Dat zal nog moeten blijken.

   Dus specialisten in loondienst: ja, wat mij betreft. Maar om andere redenen.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.