Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VBHC implementatie in Nederland; de VBHC Prize 2018

Voor het 5e jaar op rij wordt de VBHC Prize georganiseerd. Deze prijs erkent inspirerende initiatieven die van grote waarde zijn in de implementatie van VBHC.
De VBHC Prize 2018

Dit jaar ben ik wederom onder de indruk van de kwaliteit van de initiatieven en de ontwikkelingen die plaatsvinden. De twaalf genomineerden voor hebben allen hun eigen invalshoek waar we veel van kunnen leren.

VBHC zorgorganisatie in ziekenhuizen en IPUs

Zo zijn er dit jaar twee initiatieven genomineerd die op grootschalige institutionele wijze VBHC implementeren in ziekenhuizen. Deze ziekenhuizen willen binnen een aantal jaar VBHC in alle afdelingen geïmplementeerd hebben, zodat patiënten meer betrokken worden bij hun eigen behandeling en er optimale zorg wordt gecreëerd voor hen.

In de VBHC methodologie wordt zorg georganiseerd in Integrated Practice Units (IPUs). In deze IPUs zitten professionals van allerlei disciplines bij elkaar om samen met de patiënt het beste zorgpad te kiezen. Drie initiatieven zijn genomineerd die IPUs hebben opgericht om verschillende ziektebeelden zoals prostaatkanker, familiaire hypercholesterolemie en obesitas volgens de VBHC richtlijnen te behandelen. De oprichting van deze drie IPUs heeft geleid tot verbeterde patiëntuitkomsten en verlaagde zorgkosten voor deze patiëntgroepen.

‘Care’ als nieuwe trend in VBHC en samenwerking tussen ‘Care’ en ‘Cure’

Implementatie van VBHC in de eerstelijnszorg is ingewikkelder, omdat de eerstelijnszorg vaak wordt geconfronteerd met vage klachten en multi-morbiditeit. Wij waren positief verrast met het aantal eerstelijnsinitiatieven die zich hebben aangemeld. Twee innovatieve ‘Care’ initiatieven zijn genomineerd voor de VBHC Prize. Een initiatief richt zich op het verbeteren van de gezondheid en zelfcontrole van diabetes 2 patiënten. Het andere initiatief is een samenwerking tussen eerste- en tweedelijns instellingen om de zorg en kwaliteit van leven van COPD patiënten te verbeteren.

Samenwerking tussen eerste-, tweede-, en derdelijnszorg is een cruciale factor in VBHC. Door deze samenwerking kan de zorg voor patiënten geoptimaliseerd worden en worden geen onnodige behandelingen gestart. Meerdere initiatieven zijn ingediend die deze samenwerkingsbanden laten zien om de optimale waarde voor de patiënt te leveren. Een mooie ontwikkeling.

Patiënt betrokkenheid, e-health en transparantie in de zorg

Een ander kenmerk van VBHC is het betrekken van patiënten in de zorg. Zij moeten zelf betekenisvol worden betrokken bij het onderwerp en bij de delivery van de concrete zorg. Een genomineerd initiatief heeft op grootschalige wijze patiënt reflecties verzamelt om te onderzoeken of de patiënt relevante uitkomsten de kwaliteit van leven voor borstkanker patiënten verbetert. Deze manier van patiënt betrokkenheid zorgt ervoor dat de patiënt écht centraal wordt gezet.

E-health is een steeds meer voorkomende technologie die wordt ingezet voor het verbeteren van de patiëntwaarde. Zo kunnen patiënten vaker vanuit hun huis door middel van e-health hun zorg regelen en worden ze zo meer betrokken bij hun eigen zorg. In meerdere genomineerde initiatieven speelt e-health een grote factor. Zo is er een initiatief dat systematisch patiënten uitkomstensets verzamelt van verschillende ziektes om de patiëntwaarde in een heel zorgsysteem te veranderen. Een ander initiatief richt zich meer op het creëren van transparantie in uitkomsten voor artritis patiënten om zo met een programma een individueel behandelingsplan voor elke patiënt op te stellen.

VBHC Community

De genomineerde initiatieven zijn slechts een kleine greep uit de inspirerende initiatieven die een aanmelding hebben ingediend voor de VBHC Prize. Door de grote toestroom aan nationale en dit jaar ook internationale initiatieven zijn we op het goede pad richting VBHC implementatie, maar we zijn er nog niet. We kunnen leren van de zojuist besproken initiatieven en hier op voortborduren in de toekomst. De Prize is elk jaar weer een event om de ontwikkelingen in VBHC te vieren en de best uitgevoerde initiatieven te belonen. Voor meer informatie over de initiatieven van dit jaar kunt u terecht op de website www.vbhcprize.com.

Door: Prof. dr. Fred van Eenennaam en Evelyne Klaassen, BSc. (Value-Based Health Care Center Europe)

 

Meer over VBHC

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.