Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel gehandicapten krijgen geen bril

Bij maar liefst 37 procent van verstandelijk gehandicapten die slechtziend zijn, wordt geen bril voorgeschreven wegens terughoudendheid bij artsen en verzorgers. Van de ernstig gehandicapten die een oogoperatie moeten ondergaan, wordt bij slechts 55 procent de ingreep daadwerkelijk uitgevoerd. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Artsen onderzochten in de periode 1993-2003 5.205 verstandelijk gehandicapten met een gemiddelde leeftijd van 39 jaar. Uit het oogonderzoek bleek dat 39 procent licht slechtziend was, 31 procent ernstig slechtziend, tien procent zeer ernstig slechtziend en vier procent was zelfs blind. Zowel slechtziendheid als blindheid komt bij Nederlanders met een verstandelijke beperking ouder dan 18 jaar tien keer zo vaak voor als bij mensen zonder verstandelijke beperking.

Terughoudendheid artsen

Volgens de onderzoekers is een mogelijke verklaring van de terughoudendheid bij artsen het feit dat veel gehandicapten niet kunnen lezen en hun slechte zien daardoor niet opvalt. “Toch kunnen ze baat hebben bij een bril tijdens dagactiviteiten”, aldus de oogdeskundigen. Bij tien procent van de totale groep werd een cataract geconstateerd. Een afwijking die operatief kan worden verholpen. “Maar gezien de handicap moet deze operatie onder narcose plaatsvinden. De instellingen waar refractiechirurgie plaatsvindt, hebben echter meestal geen mogelijkheid om ingrepen uit te voeren onder narcose.”

Kwaliteit van leven

De onderzoekers pleiten ervoor om in kaart te brengen wat de beweegredenen zijn van artsen en verzorgers om geen bril voor te schrijven of een oogoperatie te verrichten. Ook moet worden onderzocht hoe de kwaliteit van leven verbetert na behandeling. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Kosten voorzieningen gehandicapten dalen

Gehandicpatenzorg is tegen bezuiniging

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.