Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel health-apps delen persoonsgegevens met techbedrijven

Bert Bukman
Veel populaire gezondheidsapps delen gegevens met bedrijven en organisaties waarvan sommige niets met de gezondheidszorg te maken hebben. Dat blijkt uit een in the British Medical Journal gepubliceerd onderzoek.
Grundy
© Antonioguillem / stock.adobe.com

Volgens onderzoeksleider Quinn Grundy van de Universiteit van Toronto gaat het om ‘een beschamende inbreuk op de privacy’ van gebruikers.

Het team van Grundy onderzocht 24 goed beoordeelde medicatie-apps voor Android in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada en Australië. Deze apps delen informatie over het toedienen of het gebruik van medicijnen met de gebruiker.

Verjaardag gebruiker

Uit het onderzoek bleek echter ook dat 19 van de 24 apps informatie delen met derde partijen. Het gaat hierbij onder meer om gegevens als het Android ID, de verjaardag van de gebruiker, het mailadres en de precieze locatie. 19 van de 24 apps delen deze gegevens, aldus de onderzoekers in The BMJ.

In totaal ging het om 55 bedrijven, waaronder softwareontwikkelaars en serviceproviders. Veel van deze bedrijven zijn actief in het verzamelen van gebruiksgegevens voor analyses of advertenties. De serviceproviders boden ook de mogelijkheid om gebruikersgegevens te delen met 216 andere bedrijven. Hieronder waren enkele niet bij name genoemde multinationale technologiebedrijven, telecommunicatiebedrijven en financiële instellingen.

Privacyexperts niet verrast

Privacyexperts in de zorg zijn niet verrast door de bevindingen van Grundy en zijn team. Voor zorgverleners gelden andere privacy-eisen dan voor techbedrijven, aldus John Houston. Hij is vice-president privacy en informatiebeveiliging aan het University of Pittsburgh Medical Center.

Een grote zorg voor app-gebruikers is hoe hun gegevens worden gebruikt en door wie, aldus Houston tegen persbureau Reuters. ‘Wat gebeurt er als een werkgever weet dat je een risico loopt op hart- en vaatziekten en je daarom niet wil aannemen?’

Kantelmoment

Het risico op persoonlijke gegevens kunnen delen, bestaat al een tijdje bestaat. Maar nu bevinden we ons op een kantelmoment, aldus Jennings Aske. Hij is senior vicepresident en chief security officer van het NewYork Presbyterian Hospital. ‘We worden wakker met het feit dat dit geen nicheprobleem meer is. Mijn grootste klacht is dat er beslissingen over jou worden genomen op basis van onvolledige gegevens. Dit kan uiteindelijk een negatief effect hebben.’
Hoewel bedrijven zeggen dat de gegevens geanonimiseerd zijn, is niet zo moeilijk om data uit een aantal bronnen te combineren om te bepalen wie je bent, aldus Aske.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.