Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Veel instellingen brandgevaarlijk’

Gemeenten verzuimen om op te treden tegen brandgevaarlijke situaties in zorginstellingen. Dat betoogt Fred Zaaijer, hoofd Incidentbeheersing Management Zorginstellingen (IbMZ) in vakblad Skipr. De brandveiligheid in zorginstellingen is door personeelsgebrek volgens hem vaak zo ondermaats dat gemeenten op grond van het gebruiksbesluit geregeld instellingen zouden moeten sluiten.
‘Veel instellingen brandgevaarlijk’
Foto: ANP XTRA Lex van Lieshout

Zaaijer zegt dat de personeelsbezetting in zorginstellingen gelet op de beperkte zelfredzaamheid van bewoners onverantwoord  laag is, met name in de avond, nacht en weekeindes. Dit kan in geval van een noodsituatie, bijvoorbeeld bij brand of een andere noodzaak tot ontruimen, ernstige gevolgen krijgen, aldus Zaaijer. De lage bezettingsgraad betekent ook dat personeelsleden in geval van een calamiteit elders in het gebouw hun cliënten niet alleen kunnen laten om assistentie te verlenen.

Zorgen

Zaaijer uit zijn zorgen naar aanleiding van de brandveiligheidsjaarcijfers over 2013. Met 979 binnenbranden in zorggebouwen is er sprake van een forse daling ten opzichte van 2012 toen IbMZ 1673 binnenbranden telde. Toch vindt Zaaijer de situatie onveranderlijk zorgelijk, aangezien zorgbestuurders nog steeds geen tastbare strategie hebben geformuleerd om het aantal binnenbranden en bijhorende slachtoffers terug te dringen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.