Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

‘Veel ruimte voor andere invulling zorgparagraaf’

De minister en de staatssecretaris van Volksgezondheid hebben veel vrijheid om de zorgparagraaf uit het regeerakkoord op een alternatieve manier in te vullen. Dat zegt voormalig informateur Wouter Bos in een interview met Zorgvisie magazine dat vandaag verschijnt.
'Veel ruimte voor andere invulling zorgparagraaf'

‘Ik ga er natuurlijk niet meer over maar veel plannen zijn bewust niet tot in detail uitgewerkt om de bewindslieden bewegingsvrijheid te geven. Als staatssecretaris Martin van Rijn in overleg met het veld besluit om de grens tussen intramurale zorg en extramurale zorg anders te leggen, is er ruimte voor discussie. Maar de maatregel moet wel in het financiële kader passen zoals dat is vastgelegd in de financiële bijlage bij het regeerakkoord,” aldus Bos. Hij geeft aan dat ook de keuze om van de kern-AWBZ een voorziening te maken opnieuw ter discussie kan komen. “Daar is lang over gesproken. Er wordt wel verwacht dat je er 475 miljoen euro aan doelmatigheid uit haalt. De vraag is of dat lukt in een verzekeringsvariant. Ook daar ligt ruimte als in de praktijk blijkt dat een andere oplossing beter is.’

Hervormingen

Bos geeft daarnaast een toelichting op de beoogde hervormingen in de curatieve zorg. Straks moet het mogelijk worden om overschrijdingen van het budgettaire kader zorg niet meer terug te halen via generieke kortingen voor een hele sector maar rechtstreeks bij de individuele instelling en de zorgverzekeraar die het probleem veroorzaakt. (Zorgvisie- Eric Bassant)

Lees meer:

Wouter Bos: ‘Nederlandse e-health is te versnipperd’

11 REACTIES

 1. Wat Bos zegt is zoooooooooo vaag, hij praat (weer) veel en zegt toch niets.
  Eeen vriend van mij (psycholoog) zei ik houd goed controle op mijn omzet, ik maak een schatting voor een jaar en zorg dat ik nu en ook straks niet voor niets werk. Dan maar weer een wachtlijst, net als vroeger = voor de dbc’s. Overigens is het maar de vraag of iemand zorg moet leveren voor o,oo in een tijd dat de loodgieter 60,-/uur kost (ja dat gaat grotendeels naar zijn baas, dat weet ik ook wel).

 2. Lees alle reacties
 3. Al die zaken worden bepaald door figuren die moeiteloos 25 euro fooi (dat is 2 uur werken) geven aan de man die hun jas aandoet nadat ze flink gedineerd hebben van waarschijnlijk ons zuurverdiend geld en ze zijn ook nog niet te beroerd het dubbele te declareren. Hoe ik die figuren betitel …………

 4. Vandaag in de krant: Rotterdamse rechtbankpresident heeft bepaald dat het acceptabel en gerechtvaardigd is om een loonsverlaging van 15% toe te passen op de salarissen van thuishulpen. Let wel: we hebben het hier over salarissen van € 12,50 bruto per uur!!!!

 5. Advies van de Cie Baarsma heeft W Bos ook gelezen en dat wordt nu gewoon even doorgevoerd.
  Het contractrecht wordt in dit land op advies van Cie Baarsma (bekend van TV op alle zenders en alle tijdstippen en alle programma’s) en W Bos/KPMG/Plexus afgeschaft!
  Zorgaanbieders worden wettelijk verplicht gratis zorg te leveren als het budget van de verzekeraar is opgemaakt. (budget is wat VWS zegt wat een verzekeraar mag hebben als omzet, premie x aantal verzekerden plus y bedrag aan risicoverevening?)
  Omdat zorgaanbieders ook kosten maken gedurende de tijd dat verzekeraars hen niet uitbetalen is wel geregeld dat Albert Heijn gratis voedsel verstrekt, Nuon en Essent gratis stroom, gas en water gaan leveren, de belastingen niet worden geïnd en de benzine gratis is voor deze zorgaanbieders.
  W Bos en Barbara Baarsma zien wat over het hoofd. Dat krijg je met tunnelvisie en incompetentie en een instelling als Econoom van ‘u vraagt en ik draai wel”.
  Een Nobelprijs zit er niet in.

 6. overschrijdingen verhalen op de verzekeraar of zorginstelling die het “probleem veroorzaakt”. weet zo’n Bos hoe beledigend dit is voor zorgpersoneel? moet het allemaal maar gratis en voor niks? het is zo ergerlijk. patienten moeten “overschrijdingen” (=behandelingen) met hun verzekeraar regelen of zelf betalen.

 7. Straks moet het mogelijk worden om overschrijdingen van het budgettaire kader zorg niet meer terug te halen via generieke kortingen voor een hele sector maar rechtstreeks bij degenen die politiek verantwoordelijk zijn/waren en bij degenen die deze politici adviseren.

 8. Wat denk je van de afgeserveerde Rogier van Boxtel(D66) net zo’n figuur,die wil Menzis het liefst uit Groningen halen.Bovendien onder zijn leiding is de basisverzekering “let wel op op met € 0,50 verlaagd maar de aanvullende verzekering met 10 tal euro,s verhoogd.

 9. Nou,als de vos de passie preekt..boer let op uw kippen!!! Ik heb Bos al zoveel onzin horen roepen toen het ging over banken, nu roept hij weer van alles over ziekenhuizen en zorg.Hoe komt het toch dat mislukte politici worden toegelaten tot -uiteraard- goed betaalde banen in sectoren waar ze geen verstand van hebben?Kan iemand mij dat uitleggen? Als ik mijn werk beroerd doe, dan vlieg ik er uit. Het PvdA “old boys netwerk”houdt de partijgenoten wel aan het werk,maar of de sector erbij gebaat is, dat is maar de vraag.Hebben we nou nog niet genoeg van allerlei figuren die de zorg wel even zullen hervormen en dan verdwijnen als alles op zijn kop staat? Hoogervorst, Rouvoet in de Jeugdzorg wát een debacle, roept nu ook weer van alles over de zorg en nu weer Bos.We leren het ook nooit kennelijk.Want er is niemand die roept:” dit kunnen we niet maken”.Neen ik zeg ook maar niet wat ik écht vind, anders wordt mijn bericht gewist.Ik zeg heel netjes dat het luchtfietsers zijn die de kans volop krijgen van een kring waar het grote geld naar toe verdwijnt.

 10. Wat heb je nou aan een gesprek met Bos: een gesprek met 4 ingangen en 6 uitgangen (escapes). Hoogervorst was ook zo’n figuur: vanaf nu wordt de zorglast voor de burger STEEDS MINDER. Hij zit nu hoog en droog ergens anders met een salaris waar de hele zorg bijna van is te betalen; Bos was daarbij. Geen van tweeen zegt: “Dat kunnen we niet maken, we moeten daar onze grootste inspanning aan geven”. Ik zet ze beide in de categorie … zeg ik niet (dan wordt mijn boodschap gewist)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.