Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Veel verpleeghuizen werken onhygiënisch’

Mark van Dorresteijn
Nogal wat verpleeg- en verzorgingstehuizen nemen het niet zo nauw met de hygiëne. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond waarvan gisteren de uitkomst bekend werd gemaakt. Van de 37 huizen die werden bekeken door de bond, bleken er vijftien onhygiënisch te werken. Zeven instellingen haalden een krappe voldoende.
'Veel verpleeghuizen werken onhygiënisch'

De bond stuurde zeven hygiënisten op pad die de instellingen op 97 onderdelen tegen het licht hielden. Tehuizen die voor 80 procent aan de normen voldeden, scoorden een voldoende. De Consumentenbond vroeg veel meer instellingen om mee te doen aan het onderzoek maar volgens de consumentenorganisatie wilde het merendeel dat niet.

Mankementen

Uit het onderzoek bleek onder andere dat het personeel van de verpleeghuizen de handen niet goed genoeg wast, dat koelkasten met medicijnen te warm staan afgesteld en dat er vaak geen ontsmettingsmiddelen aanwezig zijn op de afdelingen. Ook zijn protocollen vaak onvindbaar voor werknemers en liggen verband en medicijnen in stoffige opslagruimtes.

ANBO

Ouderenorganisatie ANBO noemt de bevindingen van de consumentenbond ’te vreselijk voor woorden’ en ‘onacceptabel’. “Hoe is het mogelijk dat zulke misstanden voorkomen in instellingen waar mensen werken die zijn opgeleid voor dit vak?”, vraagt de woordvoerder zich af. De bevindingen komen overigens niet als een verrassing. “Wij krijgen ook wel eens dit soort meldingen binnen, maar de consumentenbond heeft er nu onderzoek naar gedaan. Daaruit blijkt dat deze misstanden vaak voorkomen”, aldus de woordvoerder.

ActiZ

Brancheorganisatie ActiZ zegt de uitkomsten van het rapport zorgelijk te vinden en de signalen serieus te nemen. De organisatie is van plan de bevindingen onder de aandacht te brengen bij de leden, maar plaatst wel een kanttekening. “Een deel van de vragen gaat over details. Als mensen bijvoorbeeld aangeven dat ze hun trouwring niet willen of kunnen afdoen bij het handen wassen, scoren ze al slecht op hygiëne”, aldus een woordvoerder. Volgens Actiz is het constant zoeken naar een goede balans. “In een verpleeghuis leven mensen. Je moet het evenwicht zien te vinden tussen klinisch schoon en prettig leefbaar.” (ANP)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Daar ben ik helemaal mee eens elke dag met een droge mop nee dat kan niet, zelfde geld ook voor de ziekenhuizen
    ik heb toen ik 15 jaar was zelf in een ziekenhuis gewerkt in 2 zelfs in deventer en Hengelo daar werd het elke dag dag met nat gedaan de vloeren zelfs de muren werden gedaan en de bedden die gingen ook v/d plek dat was tenminste nog iets daar hoef je nu er niet mee aan te komen, dat tenminste zinlijk moet je nu mee aankomen dat willen zij niet meer,er werden twee dagen in de week droog gedaan dan deden wij weer wat anders de toilletten elke dag flinke beurt moet je nu mee aan komen zelfs moesten wij zaterdags en zondags werken ja halve dagen
    moet je nu mee aankomen ze lachen je gewoonweg uit want dat willen ze niet als er iets zindlijk moet zijn dan zijn het verpleeghuizen en ziekenhuizen wel want daar komt iedereen binnen ja toch
    het moet als maar sneller en sneller en dat kan niet. wij werkten met 2 personen van 8:30 uur met een uur pauze half 2 dan begonnen wij weer t/m 17:30 dan was je klaar maar nu!!!!!wij hebben er met plezier gedaan. als het over moest doen dan deden wij het direckt, maar helaas ik kan het niet meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.