Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Veertig orthopeden verbonden aan industrie

Bijna veertig orthopeden hebben gemeld dat zij afspraken hebben met de orthopedische industrie. Dat zegt voorzitter Jan van Mourik van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) op vaksite Medisch Contact. Volgens NOV gaat het om reglementaire overeenkomsten.
Veertig orthopeden verbonden aan industrie

Jan van Mourik, tot vrijdag voorzitter van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV), is niet geschrokken van het aantal collega’s dat contractuele banden heeft met de industrie. Op Medisch Contact zegt hij: “In die contracten zegt een fabrikant bijvoorbeeld subsidie toe voor het doen van wetenschappelijk onderzoek naar hun prothesen, ook als die door de betreffende arts worden gebruikt.”

Indicatiestelling

Als het daarbij blijft, voldoen deze artsen aan de gedragsregels, aldus Van Mourik. “Het zou pas verontrustend worden als zij hun indicatiestelling zouden aanpassen en bij al hun patiënten de prothesen van alleen deze fabrikant zouden plaatsen. Ik kan mij absoluut niet voorstellen dat dat gebeurt.”

UMC Utrecht

Zaterdag besteedde tv-programma Reporter aandacht aan de banden tussen industrie en orthopedisch chirurgen. Daarin bepleitte C. Öner, orthopedisch chirurg van het UMC Utrecht, dat er een keurmerk moet komen voor prothesen en implantaten. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees eer:

Defecte kunstheupen teruggeroepen

‘Kunstheup met cement is beter voor jongeren’

Waterland stort ton voor gedupeerden orthopeed

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.