Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Veertig procent van gemeenten met zorgtaken in de maag

Veertig procent van de gemeenten denkt dat zij niet of moeilijk in staat is de zorg voor zieke ouderen en gehandicapten volgend jaar te organiseren met het beschikbare budget. Dat blijkt uit een Volkskrant-enquête die door 161 van de ruim 400 gemeenten is ingevuld.
Veertig procent van gemeenten met zorgtaken in de maag

Uit de enquête van de Volkskrant blijkt dat slechts eenderde van de gemeenten er vertrouwen in heeft dat het straks lukt om deze taken goed uit te voeren. Eenvijfde van de gemeenten weet al zeker dat dit niet gaat lukken met het op dit moment bekendgemaakte beschikbare budget. Nog eens eenvijfde heeft daarover grote zorgen.

Bezuinigingen

De overheveling van de zorg voor langdurig zieken en gehandicapten gaat samen met stevige bezuinigingen. Zo wordt er 40 procent gekort op het budget voor hulp in de huishouding voor ouderen en zieken.

Zorguren

Bijna de helft van de gemeenten die de enquête invulden, heeft nog geen idee hoe zij die laatste bezuiniging gaat realiseren. Van de gemeenten die dat wel al weten, ziet 46 procent zich gedwongen om het aantal uren thuiszorg per persoon te korten. Dit geldt bijvoorbeeld voor plaatsen als Almere, Delft en Enschede.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Uitsluiten

Een minderheid van de gemeenten wil bepaalde groepen ouderen de hulp in de huishouding ontzeggen. Meest genoemde maatregel is daarbij het uitsluiten van hogere inkomensgroepen van thuiszorg. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft er eerder op gewezen dat dat juridisch niet kan: bij het oordeel over een thuiszorgaanvraag mag iemands inkomen of eigen vermogen niet worden meegewogen. Wel kan er eventueel een hogere eigen bijdrage worden gevraagd.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.