Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

‘Veiligheid weer gegarandeerd in verpleeghuis Bernardus’

Mark van Dorresteijn
De zorg in verpleeghuis Bernardus, onderdeel van Osira Amstelring, is zodanig verbeterd dat het bevel tot sluiting van afdeling Varenhof niet verlengd hoeft te worden. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg vrijdag bekendgemaakt.
‘Veiligheid weer gegarandeerd in verpleeghuis Bernardus’

Aanleiding voor het zogenoemde bevel was het vermoeden van lichamelijke en geestelijke mishandeling op de verpleegafdeling. Zo zou een bewoonster die een medewerker sloeg, teruggeslagen zijn en zouden bij een andere bewoonster sporen zijn gevonden van mogelijke mishandeling.

Personeel vervangen

Osira laat weten dat het team op de Varenhof nu anders is samengesteld. “De teamleider was al vervangen en flex-medewerkers zijn niet meer bij de zorg van de bewoners betrokken. Er zijn een kwaliteitsverpleegkundige en een psychogeriatrische verpleegkundige aan het team toegevoegd. Zij begeleiden en ondersteunen de vaste medewerkers van het team dagelijks. Op zeer korte termijn wordt er gestart met scholing en training op het punt van bejegening.” Volgens de inspectie is de zorg daarmee zo veel verbeterd dat het bevel tot sluiten van de afdeling niet hoeft te worden verlengd. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

9 REACTIES

 1. @Antoinette Vietsch, bent u het vertrokken cda kamerlid?
  Ik zag laatst het boek van Anne-Mei The op een rommelmarkt. De standhouder zei dat het een boek was waar hij niets aan had gehad en wat feitelijk een boek is van iemand die van de politiek pluimen krijgt maar niets heeft toegevoegd. Ik zal het dus niet lezen!
  Met betrekking tot Osira. Ik zie op de site van Osira dat er een tovenaar bestuurder is geworden. Want deze tovenaar tovert in een week 27 verscherpte toezichten onder de tafel. Knap!!!

 2. Lees alle reacties
 3. @ epk:
  Rob van dam die wél gevoel heeft voor de zorg??
  Lees via deze website
  http://www.ouderenbescherming.nl/nieuws/1195-redactie.html
  zijn blog dan maar eens, op ouderenbescherming kun je ook de reacties lezen.
  Zélfs nu Osira onder toezicht is gesteld wegens misstanden schrijft Rob van Dam nu in zijn blog dat alles de schuld is van onredelijke familieleden, die meer eisen voor hun familie dan waar ze recht op hebben.
  Terwijl het omgekeerde waar is. Osira levert nog niet de helft van de uren zorg aan de bewoners dan waar ze voor worden betaald door de ABWZ.
  De meneer draait de hele boel om!
  Dit is gewoon een voortzetting van de onmenselijkheid van willeke stadtman.

 4. op Varenhof werkte de beste teamleider van de 7 teamleiders van Bernardus. De teamleider heeft zelf ontslag genomen omdat hij zich niet langer verantwoordelijk kon voelen voor de kwaliteit van de zorg. Dit komt omdat er onverantwoord veel personeel is weg bezuinigd. Gelukkig is er nu een bestuurder aangetreden, Rob van Dam, die wel gevoel heeft voor zorg en welbevinden van medewerkers. Mevrouw Stadtman, die nu van haar pensioen geniet (op haar 60ste!!), is en blijft verantwoordelijk voor de afbraak van de kwaliteit van zorg in Bernardus (en ook in al de andere huizen) De raad van Toezicht heeft zijn stoepje al schoon geveegd, maar heeft natuurlijk ook boter op zijn hoofd.

 5. Ach ja………
  Mijn inziens is het helemaal verkeerd aangepakt!Er was een klacht van familie.Ipv eerst uit te ,zoeken hoe het verhaal echt in elkaar steekt,zijn er medewerkers geschorst en ernstig beschuldigt!
  Dat heet nou mismanagement!Dus lekker trappen naar onderen,maar vooral zeggen hoe geweldig ze zichzelf vinden!
  Beigin bij het management daar moeten koppen rollen!

 6. De teamleider is niet vervangen en heeft al veel eerder zijn eigen afweging gemaakt en zelf ontslag genomen. Zelfs al september van het afgelopen jaar heeft hij aangegeven dat hij niet meer de verantwoordelijkheid kon nemen voor de ontstane situatie, maar is toen aan boord gebleven – omdat ze graag verder hem wilden.
  Verder zijn vijf verzorgenden op voorhand geschorst en zonder gedegen onderzoek. Er is inmiddels gebleken dat er geen sprake is van mishandeling en het structureel treiteren van cliënten. Het lijkt erop dat de grote problemen binnen de Osiragroep opnieuw worden afgewenteld op de medewerkers op de werkvloer en het management “buiten schot” blijft en geen verantwoordelijkheid neemt. De inspectie heeft in het rapport over Bernardus aangegeven dat met name de vaste personeelsleden een woord van waardering verdienen en dat ze zich inzetten om onder moeilijke omstandigheden zorg te leveren. Dit tegen het licht van onvoldoende ondersteuning, begeleiding, trainingen, coaching en opleiding bij een complexe categorie zorgvragers.

 7. vreselijk vreselijk…
  Vervangen van hard werkend personeel en teamleider als afleidings manoeuvre, bliksemafleider en ineeeens is er geld voor 2 duur betaalde krachten… Voorheen gingen de extra inkomsten naar overhead en duur betaalde ICT projecten. Nu wordt de beeldvorming zo gebracht dat de schuld toch weer bij de hardwerkers op de vloer terecht komt … Hospitalisatie is het probleem en vervangen is verschjiven van problemen! Investeer en verdeel je geld !
  vreselijk ….. Snel die OR op orde daar !!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.