Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veiligheidscultuur meetbaar per afdeling

Redactie Zorgvisie
De patiëntveiligheidscultuur kan in ziekenhuizen per afdeling gemeten worden met de Nederlandse vragenlijst COMPaZ. Tot deze conclusie komen onderzoekers van het NIVEL en EMGO Instituut VUmc.

NIVEL-onderzoeker Marleen Smits zocht met deze vorm van analyse naar ‘clustering’ op ziekenhuisafdelingen en in ziekenhuizen. “Als de vragenlijst inderdaad de veiligheidscultuur meet op een afdeling, dan moeten de antwoorden van medewerkers van dezelfde afdeling clusteren. Met andere woorden: de antwoorden van medewerkers van afdeling A moeten meer op elkaar lijken, dan op de antwoorden van medewerkers van andere afdelingen. Voor elk van de elf dimensies bleek dat zo te zijn, de vragenlijst meet dus afdelingscultuur en niet alleen individuele meningen.” Voor het onderzoek zijn de vragenlijsten afgenomen bij 1889 medewerkers op 87 afdelingen van in totaal negentien ziekenhuizen.

COMPaZ

De vragenlijst wordt afgenomen bij individuele medewerkers op een ziekenhuisafdeling en kent elf ‘dimensies’ van patiëntveiligheidscultuur. Dimensies zijn onder meer de samenwerking op de afdeling en met andere afdelingen, de bereidheid incidenten te melden, de betrokkenheid van het management, feedback over incidenten, open communicatie – durft een medewerker een onveilige situatie aan te kaarten – en de informatieoverdracht tijdens dienstwisselingen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees meer:

Oorzaken van incidenten en onbedoelde schade in ziekenhuizen (pdf)

Lees ook:

Ziekenhuizen voldoen nog niet aan veiligheidsnorm

Klink zet druk op veiligheid ziekenhuizen

COMPaZ-enquête

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.