Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Veld vindt bezuinigingen onrechtvaardig

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Diverse organisaties keren zich tegen de bezuinigingen in de zorg die minister Ab Klink van Volksgezondheid gisteren bekend heeft gemaakt.
Veld vindt bezuinigingen onrechtvaardig

Onrechtvaardig

De Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad denkt dat het vragen van eigen bijdragen voor veel mensen met een beperking net de druppel kan zijn die de emmer doet overlopen. Mensen die in een AWBZ-instelling wonen, zouden een minimale eigen bijdrage van 400 euro moeten gaan betalen. Dit terwijl onderzoek van de CG-Raad vorig jaar aantoonde dat het overgrote deel van de mensen die in een instelling wonen onvoldoende geld overhoudt om aan de samenleving te kunnen meedoen. Vaak betalen zij namelijk ook al een eigen bijdrage voor Wmo- of AWBZ-zorg en voor hulpmiddelen uit de Wmo of Zorgverzekeringswet. Daar komt bij dat aanvullend verzekeren voor deze groep niet altijd mogelijk is (daarvoor geldt geen acceptatieplicht). Dus zitten ze soms met hoge niet-vergoede kosten. Dit alles telt extra zwaar, omdat vooral de mensen die erg afhankelijk zijn van zorg vaak lage inkomens hebben en vaker dan gemiddeld afhankelijk zijn van een uitkering, zo stelt de CG-raad.

Averechts

Ergotherapie Nederland is het niet eens met de eigen bijdrage voor ergotherapie van 10 euro per behandeling. Ergotherapie voorkomt zorgkosten en laat mensen met lichte vormen van dementie langer zelfstandig wonen. Volgens Ergotherapie Nederland bespaart dat 2000 euro per maand. Ergotherapie op school voorkomt uitval van leerlingen en trainingen.

De gratis tandartshulp voor jongeren tussen de 18 en 22 jaar wordt ook geschrapt, als het aan de minister ligt. Volgens de belangenorganisatie van tandartsen NMT zullen jongeren later veel meer problemen krijgen met hun gebit als ze, vanwege de kosten, op jonge leeftijd niet meer naar de tandarts gaan.

Bittere noodzaak

De beroepsvereniging van logopedisten NVLF zegt dat logopedie geen luxe is, maar bittere noodzaak. Mensen kunnen weer beter functioneren als ze, na bijvoorbeeld een beroerte, opnieuw leren spreken. Ook kinderen kunnen veel beter vooruit op school als ze bij de logopedisch spraakles krijgen. De NVLF noemt de bezuiniging op de logopedische zorg rampzalig voor gezinnen in een economisch zwakkere positie en chronisch zieken.

Kortzichtig

De SP vindt de aangekondigde bezuinigingen “kortzichtig en onrechtvaardig”. Tweede Kamerlid Renske Leijten is ervan geschrokken dat hulpmiddelen voor ouderen uit het pakket worden gehaald: “Juist door een rollator, een looprek of een wandelstok kunnen ouderen langer thuis wonen en hebben ze minder kans op vallen. Een heup herstellen is duurder dan een rollator verstrekken.” De SP wil voor de zomervakantie nog een debat over de bezuinigingen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

Meer verstand van voetbal

Demissionair kabinet gaat flink besparen op zorg

CG-raad wil vijftig miljoen voor gehandicapten terug

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. De handen aan het bed,direkte bemoeienis is voor de patiënt etc zijn nog wel te betalen uit eigen zak.Maar de grootste “zorg” zijn wel de “logge instanties”,die het kostenplaatje alsmaar duurder maken! Hè manager,bonuslijder??

  2. Lees alle reacties
  3. Ik wil ook graag nog zorg en behandeling wanneer ik ouder wordt of een handicap krijg. Door nu al te korten wordt de toekomt wellicht wat rooskleuriger. Alle genoemde bezuiningen doen pijn maar ik heb geen alternatieven kunnen bedenken die minder vervelend zijn. De euro normen zeggen mij niet zo goed doen ze het niet in de rest van Europa.

  4. De idiote kortingen o.b.v. onjuiste getallen die demissionair minister Klink oplegt zijn enkel een manier om nog een punt te maken en wat begrotingstekorten weg te werken. De media hoor je niet hierover, niemand is geïnteresseerd in verhalen van hardwerkende specialisten die toch al te veel zouden verdienen. Wat heeft wel de aandacht: het afschaffen van de pilvergoeding, zorg etcect. Niemand realiseert zich dat door de maatregelen van Klink ons goede zorgstelsel binnenkort in elkaar gaat storten. Artsen zijn het beu om nog harder te werken terwijl het salaris gekort wordt. De publieke opinie en de politiek heeft in de keurige, niet militante groep medisch specialisten een makkelijk slachtoffer gevonden voor bezuinigingen. Bezuinigingen die nergens op slaan omdat het inkomen van specialisten maar een klein deel beslaat van de totale uitgaven van de gezondheidszorg. Die uitgaven liggen in Nederland trouwens nog ver onder de Europese normen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.