Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Veldhuijzen: Kinderen mogen meehelpen in huishouden

Mark van Dorresteijn
Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten vindt het aanvaardbaar dat kinderen, rekening houdend met hun leeftijd en vermogen, een handje meehelpen in het huishouden. Of er sprake is van gezinsleden die ziek of gehandicapt zijn, maakt daarbij niet uit. Dat antwoordt zij op Kamervragen van de SP’ers Renske Leijten en Nine Kooiman.
Veldhuijzen: Kinderen mogen meehelpen in huishouden

De vragen werden gesteld naar aanleiding van een voorstel van de Rotterdamse zorgwethouder Jantine Kriens om vijf- tot twaalfjarigen actiever in te zetten in het huishouden. Daarmee zou de gemeente het aantal minuten huishoudelijk hulp dat wordt vergoed, terug kunnen dringen.

Protocol huishoudelijke verzorging

Veldhuijzen van Zanten stelt dat de gemeente uitgaat van een protocol zoals het CIZ dit

onder de AWBZ bij huishoudelijke verzorging hanteerde. Het protocol gebruikelijke zorg gaat ervan uit dat een ouder, partner of kind de normale dagelijkse hulp bij het huishouden biedt. Het gaat om huishoudelijke taken die naar algemeen aanvaardbare maatstaven verwacht mogen worden van ouders, een partner maar ook van kinderen. Als het gaat om de vraag welke bijdrage kinderen kunnen leveren aan het huishouden, zijn daar grenzen aan verbonden. Deze grenzen zijn juist nadrukkelijk opgenomen in het protocol. Bij de bijdrage die kinderen kunnen leveren aan de huishoudelijke taken, geeft het protocol aan dat de leeftijd en het psychosociaal functioneren van kinderen van invloed is op wat je van kinderen kan en mag verwachten.

Taken

Volgens het protocol kunnen kinderen tussen 5 en 12 jaar naar hun eigen mogelijkheden betrokken worden bij lichte huishoudelijke werkzaamheden als opruimen, tafel dekken/afruimen, afwassen/afdrogen, boodschappen doen, kleding in de wasmand gooien. Kinderen vanaf 13 jaar kunnen, naast bovengenoemde taken, hun eigen kamer op orde houden: rommel opruimen, stofzuigen, bed verschonen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Wethouder wil kleuters inzetten als mantelzorger

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 REACTIES

 1. Toen mijn koters 3 en 5 waren
  kreeg ik een gebroken been..
  Mijn man moest gewoon werken
  en kon regelen dat hij koters
  wel van en uit school kon halen zolang ik nog geen loopgips had..
  Wat bedacht “men” qua Thuiszorg ?
  Koters alleen naar school lopen (2 drukke straten over !)
  en thuis meewerken qua
  huishouden,waterbed etc..
  verschonen..
  Is toch van de zotte..
  Overigens vind ik vanaf
  7 jaar wel redelijke eisen
  om iets meer te doen dan
  alleen wasgoed en
  bed rechttrekken..

 2. Lees alle reacties
 3. dadelijk komt ze met het lumineuze idee dat de opa en oma’s uit de verpleeghuizen gehaald moeten worden om de kinderen en kleinkinderen te helpen bij het huishouden!en dat alle professionals vervangen worden door buurvrouwen die han en spandiensten verrichten in de wijk met een verplichting van 3 uur per week!

 4. de vraag is of kinderen MOGEN meehelpen of mee MOETEN helpen. M.a.w. kort je op de indicatie omdat het kind een deel van de taken MOET doen (ongeacht of ie het in praktijk doet of niet)?
  Een ouder heeft een zorgplicht naar een minderjarig kind maar heeft een minderjarig kind dat ook naar zijn ouder?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.