Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Veldhuijzen van Zanten vindt stopwachtzorg Osira niet verkeerd

VWS-staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten denkt niet dat de zogenoemde zorgroutes, waarover bij zorgorganisatie OsiraGroep zoveel ophef is, per definitie verkeerd zijn. Wel antwoordt zij op Kamervragen van de SP over de ‘stopwatchzorg’ bij Osira dat het niet de bedoeling is dat ‘verzorgenden met een minutenbriefje in de hand de zorg verlenen’.
Veldhuijzen van Zanten vindt stopwachtzorg Osira niet verkeerd

Naar aanleiding van berichtgeving van onder andere Zorgvisie stelde de SP-fractie Kamervragen over de situatie bij OsiraGroep. Een inhoudelijk oordeel over de kwaliteit van zorg bij OsiraGroep geeft de staatssecretaris niet. Ze schrijft hierover het rapport van Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) af te wachten, die op 4 februari een onderzoek is gestart bij de OsiraGroep.

Reactie OsiraGroep

Ook woordvoerder Lex Staal van de OsiraGroep reageert op de berichtgeving van Zorgvisie. Volgens hem zijn zorgroutes absoluut geen minutenbriefjes maar slechts een planningsinstrument. Staal: “Het rapport waarop u uw berichtgeving baseert is afkomstig van een interimbestuurder die niet meer voor ons werkt. Onze neuzen stonden niet dezelfde kant op. Zijn rapport stamt uit de zomer van 2010 en sinds die tijd is er veel verbeterd. Er zijn nu nog steeds zaken die beter kunnen, maar overall is het met de zorg in orde.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Stopwatchmethode Osira zorgt voor chaos

SP: ‘OsiraGroep betaalde vier miljoen voor stopwatchzorg’

OsiraGroep hekelt SP-onderzoek

Rob van Dam wordt bestuurslid Amstelring/OsiraGroep

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

12 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Als patienten, nog steeds conform een normatieve statistiek overlijden en zorgroutes maar niet protocollair vertaald worden
  in behandelingsdogma`s?? getuigt het antwoord : rapportage van de IGZ afwachten ,van de staatssecretaris van VWS van overduidelijke politiek correcte ingeburgerdheid : omschakeling van ervaringsdeskundige zorgverleenster ,gebukt onder een eed of belofte, wacht zij nu politiek correct op de diagnose en therapie van het IGZ?? Ambtelijke traagheid , sorry finesse ,is besmettelijk?
  en o zo aantrekkelijk.!!

 3. En ook nog te bedenken dat de nieuwe bestuurder Rob Van Dam in aantocht is, na een jaartje puinhappen bij HWW Zorg. En dat hij terwijl hij al wist dat hij wegging bij HWW Zorg en een flink salaris heeft deelnam aan een snoepreisje wat geheel betaald is uit de AWBZ pot. De mensen spreken er schande van! Van Dam en Van Zanten kennen elkaar dus dat komt wel goed daar boven in die top van Amstelring Osiragroep. De deksel op de doofpot is wel van Staal!!!

 4. ps: Staal geeft verkeerde voorstelling van zaken. Hij beweert dat de zorg overal op orde is. Nogmaals ik heb hier een brief voor mij liggen waaronder zijn naam staat en waarin hij aangeeft kennis te bezitten over klachten. Klachten waarvan hij weet dat die bij de inspectie en het tuchtcollege liggen en dat het recente klachten betreft!!!
  De inspectie heeft al laten weten dat ze de klachten uiterst serieus nemen en onderzoeken!!! Staal liegt dus tegen zorgvisie daar waar hij stelt dat de zorg op orde is!!!

 5. Lex Staal geeft een interim manager de schuld. De enige interimmanager die heeft gewerkt bij Osira is Bert Koeneman. Bert Koeneman stapte kort daarvoor als voorzitter van de Raad van Bestuur
  van De Zorgboog op vanwege een vertrouwensbreuk. Het is heel gemakkelijk van Staal om een interimmanager de schuld te geven van zaken waar hij feitelijk zelf mede verantwoordelijk voor is! Sterker nog, op TV zei hij dat er niets aan de hand is binnen OsiraGroep, althans hij gebruikte woorden van gelijke strekking. Vreemd, want op zijn bureau liggen klachten van familieleden. En die klachten worden meegenomen zo schrijft de inspectie mij persoonlijk in breed onderzoek van de inspectie!!!
  Lex Staal probeert zijn straatje schoon te geven en het Osira straatje. En wel over de rug van kwetsbare ouderen die slechte zorg krijgen. Als hij stelt dat hij van niets weet dan liegt ie dat ie zwart ziet, want ik heb hier een brief voor mij liggen waarin hij zelf stelt dat er klachten zijn!!!! Hij weet dus verdraaid goed dat er iets mis zit in zijn organisatie! Ik zou tegen Rob van Dam zeggen: ‘Maak je borst maar nat”.

 6. Stopwatchzorg: alleen de naam al!!
  Echter, het fenomeen is niet nieuw! Al sinds jaar en dag wordt er op tijd gewerkt. Niet goed te praten, maar het is er.
  Zorgroutes is ook niet nieuw. Reeds in 1997(!) heb ik een vergelijkbaar systeem in een verzorgingshuis ingevoerd en in 2001 (in een andere instelling) opnieuw. Niet als tijdmeetinstrument maar als plannings/beheersingsinstrument. Werkt uitstekend en ook bevredigend voor medewerkers en zorgvragers.
  Maar of dit nu 4 miljoen moet kosten…………?
  (ik heb het er niet voor gekregen! 🙂 )

 7. Wat een opluchting zeg! Dacht ik even dat het menens was…En gelukkig zullen we het advies van Rob Adolfsen opvolgen (zie Skipr), en zullen de uitkomsten van het Osiratraject resulteren in succesvolle zorgconcepten waar de bewoner aantoonbaar beter van wordt…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.