Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verbeter conditie van ouderen in ziekenhuis’

Mark van Dorresteijn
Wanneer ouderen in het ziekenhuis worden opgenomen, is dit vaak niet bevorderlijk voor hun conditie. Hun toestand verslechtert door verschillende factoren. Een simpele vragenlijst kan de invloed van deze factoren echter voorspellen. Verplegingswetenschapper Jita Hoogenduijn stelde deze lijst samen na een onderzoek, waaraan Zorgvisie magazine in 2009 de rubriek Best practice wijdde. Vandaag promoveert ze hierop aan de Universiteit Utrecht.
'Verbeter conditie van ouderen in ziekenhuis'

De vragenlijst, bedoeld voor patiënten ouder dan zeventig, bevat vragen over zelfstandigheid bij dagelijkse activiteiten zoals lopen en reizen. Met de lijst wil Hoogenduijn voorkomen dat ouderen bijvoorbeeld niet meer in staat zijn zichzelf te wassen. In hoeverre patiënten risico lopen dit soort functies te verliezen, is vooral af te leiden aan de lichamelijke conditie voor de ziekenhuisopname, de mate waarin men kan omgaan met stress en de geleverde zorg in het ziekenhuis.

Voorkomen

“Veel ouderen komen slechter het ziekenhuis uit dan dat ze erin gaan. Met de vergrijzing wordt dat een steeds groter probleem. Dankzij de vragenlijst kunnen we bij ouderen met een groter risico bekijken welke problemen kunnen optreden en welke zorg dat kan voorkomen”, aldus Hoogenduijn. (ANP)

Lees ook:

Snel weer op eigen benen, de Best practice uit Zorgvisie magazine

Voordeel voor abonnees

Zorgvisie Exclusief is nieuw en biedt abonnees van Zorgvisie extra’s en voordeel. Van korting op boeken en congressen tot gratis extra vakinformatie bijgesloten bij het vakblad. Kijk regelmatig op zorgvisie.nl/exclusief voor het laatste abonneevoordeel.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.