Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verbeterde registratie borstkankerzorg start per 2011

Mark van Dorresteijn
Het Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON) start per 2011 een landelijke registratie van de kwaliteit van de borstkankerzorg. Dat laat de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVH) weten in reactie op het verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) om een veldnorm in te stellen voor het minimum aantal borstkankeringrepen per chirurg.
Verbeterde registratie borstkankerzorg start per 2011

Daarmee gaat de NVH naar eigen zeggen een stap verder dan de wens van de inspectie. “Voor een goede behandeling van borstkanker is de patiënt niet alleen afhankelijk van de chirurg. In feite is er sprake van een hele keten van zorgverleners die samen borstkankerzorg verlenen. Deze keten moet goed werken. Als bijvoorbeeld een radioloog voorafgaand aan de operatie de tumor beter lokaliseert, dan vergroot ook de kans dat de chirurg de tumor in één keer goed zal verwijderen.”

Onduidelijk

Het rapport van de IGZ laat zien dat borstkankeringrepen vallen in de categorie ‘hoog risico’. “Dat betekent dat er een relatie is tussen het aantal uitgevoerde operaties dat een chirurg per jaar doet en het risico op bijvoorbeeld complicaties”, legt Silvie de Peijper, woordvoerder IGZ uit. Met de norm wil de inspectie het toezicht verbeteren en het registreren van gegevens afdwingen. “Op dit moment is het nog onvoldoende duidelijk hoeveel borstkankeroperaties chirurgen per jaar uitvoeren. De komst van een veldnorm moet daar verandering in brengen.”

Niet specifiek genoeg

De Peijper stelt dat er op dit moment wel een veldnorm bestaat voor het aantal chirurgen per ziekenhuis dat borstkankeringrepen uit mag voeren. “Om chirurgen voldoende ervaring te laten houden met de ingreep, mogen maximaal de helft van de oncologiechirurgen binnen een ziekenhuis de ingreep uitvoeren.” Volgens de woordvoerder is deze norm echter niet specifiek genoeg.

Onderzoek

Het onderzoek van de IGZ, onder 47 ziekenhuizen, toont wel aan dat het zorgproces rond de operatie van borstkanker verantwoord is. Bovendien is de borstkankerzorg de laatste jaren verbeterd. De inspectie onderzocht het proces van preoperatieve diagnostiek, de aanwezigheid van multidisciplinair overleg tijdens diagnose en behandeling en de mate van concentratie van de chirurgische behandeling bij een beperkt aantal chirurgen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

‘CZ toont moed met borstkankerlijst’

Inspectie: borstkankerzorg Nederland in orde

Achmea vergoedt test voor borstkanker

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.