Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Vergoed TPV enkel vanuit de geneeskundige zorg’

Redacteur Zorgvisie
Totale Parenterale Voeding (TPV) moet vanaf 1 januari 2020 alleen vanuit de geneeskundige zorg vergoed worden. Dat staat in het standpunt dat Zorginstituut Nederland in augustus 2018 heeft vastgesteld.
Mannetjes Op Geld Fotolia
fotolia

Daarmee komt er een einde aan de onduidelijkheid of de vergoeding van deze zorg valt onder de farmaceutische zorg, hulpmiddelenzorg of geneeskundige zorg.

Verwarring

Totale Parenterale Voeding wordt altijd vergoed vanuit het basispakket. Uit een bijeenkomst met de patiëntenvereniging, zorgverleners en zorgverzekeraars bleek dat er veel onduidelijkheid heerst over de vergoeding van TPV voor thuisverblijvende chronische patiënten. Voor deze groep patiënten worden de voeding en hulpmiddelen momenteel vergoed vanuit een combinatie van farmaceutische zorg, hulpmiddelenzorg en geneeskundige zorg.

Omdat deze combinatie in de praktijk echter voor verwarring zorgt, heeft het Zorginstituut de conclusie getrokken dat TPV-zorg alleen vanuit de geneeskundige zorg vergoed moet worden. Alle partijen zijn het ermee eens dat de voorschrijvende medisch specialist eindverantwoordelijk is en ook blijft voor de TPV-zorg – zowel in het ziekenhuis als thuis.

Aanpassing in regelgeving

Bestuursvoorzitter Arnold Moerkamp vraagt de minister van VWS de regelgeving te wijzigen. ‘Wij vragen om artikel 2.24 van de Regeling zorgverzekering aan te passen, zodat de hulpmiddelen voor toediening van parenterale voeding voortaan vanuit de te verzekeren prestatie medisch-specialistische zorg vergoed kunnen worden.’

Tevens is het van belang dat voor de nieuwe situatie de bekostigingsstructuur per 1 januari 2020 geregeld wordt, zodat vergoeding vanuit geneeskundige zorg mogelijk wordt. Hiervoor hebben betrokken partijen onlangs een wijzigingsverzoek bij de NZa ingediend. ‘Ten behoeve van de bepaling van het financiële kader voor de geneeskundige zorg geven wij u mee dat de huidige en te verwachten kosten voor parenterale voeding jaarlijks tussen de 7,2 miljoen en 9,2 miljoen zullen bedragen. Dit is op basis van de GIP-cijfers van 2014-2016’, aldus Moerkamp.


Totale Parenterale Voeding

Door een (chronische) aandoening van het maagdarmkanaal kunnen patiënten soms niet voldoende voeding en vocht opnemen of verdragen. Sommige patiënten zijn aangewezen op Totale Parenterale Voeding (TPV), zodat zij via een infuuspomp toch voldoende voedingstoffen en vocht binnenkrijgen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.