Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vergoeding medicijnen Pompe en Fabry blijft

Mark van Dorresteijn
De medicijnen voor mensen met de ziekte van Pompe en Fabry verdwijnen uit het basispakket, maar kunnen wel vergoed blijven worden. Hiervoor moet een apart fonds komen. Tot het fonds er is, worden de medicijnen vergoed uit het basispakket, zo staat donderdag in het definitieve advies van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) aan minister Edith Schippers van VWS. Het voorstel wordt vooralsnog positief ontvangen.
Vergoeding medicijnen Pompe en Fabry blijft

Het CVZ raadt Schippers ook aan om over de prijzen te gaan onderhandelen met de fabrikanten van de medicijnen. Verder moeten patiënten die de medicijnen krijgen nauwgezet worden gevolgd om na te gaan of de medicijnen werken. Werken ze niet, dan worden ze niet meer vergoed.

Fonds

De vereniging Spierziekten Nederland vindt het goed nieuws en ook in de Tweede Kamer zijn donderdag positieve eerste reacties te horen. De PVV is blij dat de medicijnen vergoed blijven worden, maar begrijpt niet waarom dit uit een apart fonds moet komen. “Gaan straks alle dure medicijnen of behandelingen naar een fonds? Dat lijkt ons een slecht plan”, vindt Reinette Klever.

‘Hapsnap-discussie’

PvdA, D66 en CDA zien positieve kanten. “Het zijn interessante adviezen, zeker over het onderhandelen over een prijs. We moeten het totale advies in de breedte bespreken, anders krijgen we een ‘hapsnap-discussie’ over het pakket. Daar moeten we zorgvuldig naar kijken. Er zitten goede handvatten in”, aldus Lea Bouwmeester (PvdA).

Prijs

Ook Pia Dijkstra (D66) ziet een stap in de goede richting. Maar: “Wie beslist bijvoorbeeld of iemand wel of niet het medicijn krijgt. En het blijft ook de vraag of er niet iets aan de prijs kan worden gedaan”. CDA’er Hanke Bruins Slot vindt het een interessant advies, maar ze heeft wel een paar belangrijke vragen die beantwoord moeten worden. “Bijvoorbeeld hoeveel geld er in het fonds gaat, hoe wordt bepaald of het middel werkt en wat gaat het betekenen voor de vergoeding van andere medicijnen?”

Basispakket

De SP is er niet voor. “Garantie via het basispakket is beter”, meent Renske Leijten. De VVD wacht met een reactie tot minister Schippers een standpunt heeft bepaald.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP Lex van Lieshout )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.