Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Vergoedingsregeling pgb door de Kamer

De vergoedingsregeling voor een groepje houders van een persoonsgebonden budget (pgb) gaat per 1 januari in. Hiermee heeft de Tweede Kamer gisteren tijdens een debat ingestemd. Hoe de regeling voor uitzonderingsgevallen precies gaat werken, is niet helemaal duidelijk.
Vergoedingsregeling pgb door de Kamer

Voor 2014 moeten vrijwel alle pgb’s zijn omgezet in zorg in natura. Volgend jaar worden er daarom geen nieuwe pgb’s uitgegeven. Er is vijftig miljoen euro beschikbaar voor een kleine groep hulpbehoevenden om toch zelf zorg te financieren.

Uitzonderingen

Het debat ging gisteren over de voorwaarden waaraan men moet voldoen om van de regeling gebruik te kunnen maken. De voorwaarden zijn dat zij wekelijks meer dan tien uur zorg nodig hebben en dat er geen zorg in natura van zorginstellingen beschikbaar is. Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten verwacht dat 3.500 personen van de regeling gebruik zal maken. Volgens de oppositie zal het budget voor de vergoedingsregeling heel snel op zijn en vallen er wel degelijk doelgroepen buiten de regeling waarvoor in natura geen goede zorg te vinden is.

Per Saldo

Aline Saers, directeur van belangenvereniging Per Saldo, weet dat er zicht is op een extra vijftig miljoen euro indien de eerste vijftig miljoen overtekend raakt. “De staatssecretaris heeft een aantal toezeggingen gedaan. Ten eerste dat er vijftig miljoen extra achter de hand wordt gehouden indien er toch meer uitzonderingsgevallen zijn dan VWS heeft becijferd. Bovendien blijkt er nog eens twintig miljoen euro beschikbaar te zijn speciaal voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) die door de pgb-maatregel geraakt worden.”

Extra miljoenen

Volgens Saers zijn er groepen zoals mensen met een dwarslaesie of jonge mensen met ggz problemen die niet aan de tien uur zorg komen en waar geen intramurale zorg voor is. “Hiervoor wilde de staatssecretaris de regeling niet uitbreiden. Ze wil eerst zien of er inderdaad mensen buiten de boot vallen en dan eventueel de extra vijftig miljoen aanbreken. Dit zou dan binnen een week geregeld kunnen zijn. Wij zullen zien hoe dat uitpakt komend jaar.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

NZa: ’45 miljoen pgb-geld niet te innen’

Subsidieplafond pgb in 2012 is verlaagd

Groen licht voor vergoedingsregeling pgb

Zorgverzekeraars willen niet verantwoordelijk zijn voor pgb

3 REACTIES

  1. mijn vrouw is mijn verzorgster,men gaat uit van 10 uur per week,mijn is dat haast per dag nodig, maar ik wil geen vreemde,die niets van mij weet,hoe moet ik hier mee aan,want zoveel uur kan een zorginstelling niet aan,eigenlijk word mijn vrouw dik onderbetaald,ik krijg nu 4200 per jaar,dus reken maar uit.m vr gr .

  2. Lees alle reacties
  3. Het is sowieso dubieus hoe dit is gelopen. Er is een bepaald bedrijf bijzonder rijk geworden van deze subsidie voor de ZZP-ers waarmee tevens MKB buiten spel is gezet door VWS en politiek (ondernemen in de zorg mag blijkbaar niet, want dat levert teveel besparingen op). Echt heel bizar wat voor spelletjes en belangen er gespeeld zijn in Den Haag.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.