Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verklaring Omtrent Gedrag uit de gratie in zorg en welzijn

Zorg- en welzijnsinstellingen en vrijwilligersorganisaties zien af van het gebruik van de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor vrijwilligers. Omdat de prijs van de VOG per 1 maart met 38 procent is verhoogd, zullen de organisaties geen gedragsverklaring meer aanvragen. Dat meldt de Volkskrant vandaag.
fotolia

Als er geen verklaringen meer worden aangevraagd vrezen brancheverenigingen dat de patiëntveiligheid in gevaar komt, daarom hebben zij maandag een brandbrief gestuurd naar staatssecretaris Dijkhoff van Justitie. Dijkoff wil de VOG-prijs verhogen om het gratis VOG-project te kunnen bekostigen. Dit project is in 2013 gestart naar aanleiding van enkele incidenten in het vrijwilligerswerk. De gedragsverklaring stimuleert veiligheid, zo blijkt uit onderzoek. Honderdduizend vrijwilligers komen jaarlijks in aanmerking voor een gratis VOG. Voorwaarde is wel dat ze werken met minderjarigen of verstandelijk beperkten bij een organisatie die voor minstens 70 procent bestaat uit vrijwilligers.

Vrijwilligerswerk
Dat de kosten voor het gratis VOG-project afgeschoven worden op andere organisaties die ook met vrijwilligers werken vinden de Vereniging Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk (NOV) en de Welzijn Mogroep onterecht. Een VOG voor vrijwilligers is niet verplicht, maar organisaties hebben zichzelf de verplichting wel opgelegd als veiligheidswaarborg. Volgens de NOV wordt met de verhoging een verkeerd signaal afgegeven. ‘Door de bezuinigingen op zorg en welzijn wordt steeds zwaarder geleund op vrijwilligers, en het ministerie benadrukt dat de VOG misstanden kan voorkomen. De branche pakt dat op en wordt nu bestraft’, zegt Mark Molenaar, woordvoerder van de vereniging in de Volkskrant.

Inventarisatie
Organisaties overwegen te bezuinigen op andere uitgaven voor vrijwilligers, zo blijkt uit een inventarisatie van de NOV. Door bijvoorbeeld minder uit te geven aan vergoedingen of trainingen willen organisaties de prijsstijging gelijktrekken. Sommige organisaties geven aan helemaal geen VOG’s meer aan te vragen. Zo kan Alzheimer Nederland een verklaring voor tweeduizend vrijwilligers op deze manier niet meer betalen.

Dossier Arbeidsmarkt
Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.