Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verlies Bernhoven 4,4 miljoen euro

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Een lening van 116 miljoen euro is hierdoor mogelijk direct opeisbaar, maar de banken zullen dit niet doen. Dat laat bestuursvoorzitter Peter Bennemeer weten.
Verlies Bernhoven 4

Banken

Bennemeer: ‘We zijn constant met de banken in gesprek geweest. Het jaar 2013 was een bijzonder jaar, de cijfers zien er voor 2014 alweer beter uit. De banken hebben laten weten de lening nu niet op te eisen.’ De banken stellen het ziekenhuis ook niet onder bijzonder beheer, laat Bennemeer weten.

Verlies

Het resultaat van Ziekenhuis Bernhoven in 2013 blijkt uit te komen op 4,4 miljoen euro negatief. Op voorhand had het ziekenhuis rekening gehouden met een verlies van 2 miljoen euro. De voornaamste oorzaak van dit verschil is het gevolg van de transitieregeling die als vangnet moest gelden bij de overgang van oude naar nieuwe dbc’s in 2012. Zo is de omzet van dbc’s in het a-segment lager dan begroot. Bennemeer: ‘Dit is vanwege de onduidelijkheid van de normen die de NZa stelt voor het berekening van de transitiebedragen. Hierover is discussie. Wij hebben een bezwaarprocedure lopen tegen de NZa over de technische interpretatie van onderdelen van de transitiegelden.’

Nieuw gebouw

Ook in andere opzichten was 2013 een bijzonder jaar. Het ziekenhuis is verhuisd naar een nieuw gebouw, wat ook leidde tot een verlies van productiedagen. Overigens denkt Bernhoven nog aanspraak te kunnen maken op de garantieregeling  kapitaalslasten, zowel voor 2013 als de jaren daarna tot en met 2016. In 2013 gaat het om een bedrag van 2,9 miljoen euro. Bernhoven dient daar dit jaar een verzoek voor in bij de NZa.

Kredietlimiet

De banken hebben de kredietlimiet verlaagd van 25 naar 15 miljoen euro. Ook daarover maakt Bennemeer zich geen zorgen: ‘Die discussies lopen altijd. Als de kredietbehoefte minder wordt, ga je daarover in gesprek. Ons cashflowmanagement geeft ons de mogelijkheid aan onze verplichtingen te voldoen met een lagere kredietlimiet.’ Bernhoven deponeerde de jaarrekening, inclusief goedkeurende verklaring van de accountant op 27 maart 2015.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.