Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verlies dreigt voor IJsselmeerziekenhuizen

De IJsselmeerziekenhuizen is in zwaar financieel weer beland. Het bestuur probeert met verbeteracties een miljoenenverlies te voorkomen. De vakbonden hebben de directie een ultimatum gesteld om te overleggen.

Oorzaak van de problemen is dat het aantal operaties en behandelingen achterblijft bij de prognose voor 2008. Ze liggen net boven het niveau van 2007. “Er zijn te veel mensen voor te weinig werk”, verklaart bestuurder Gersji Pereira. “We moeten de productie verhogen en de werkprocessen efficiënter maken.”

IJsselmeerziekenhuizen wil papieren dossiers digitaliseren

De IJsselmeerziekenhuizen investeert veel in het digitaliseren van papieren administraties. Dat moet op de lange termijn efficiencywinst opleveren, maar op de korte termijn kost het alleen maar geld. “De overheid roomt de efficiencywinst van ziekenhuizen al af voordat die in de praktijk ook gerealiseerd is. Kleine streekziekenhuizen met een laag weerstandsvermogen komen daardoor in de problemen.”

Negatief eigen vermogen

De IJsselmeerziekenhuizen kampt al jaren met financiële problemen. Het eigen vermogen is negatief. Ook heeft het ziekenhuis voor zes miljoen euro’s achtergestelde leningen bij de gemeenten Lelystad en Emmeloord. Vorig jaar leek het echter de goede kant op te gaan, want het ziekenhuis hield in 2007 nog 1,5 miljoen euro over. De vakbonden zijn dan ook verrast door het slechte nieuws. “Het zag er juist goed uit”, zegt regiobestuurder Wim van der Hoorn van de FNV Abvakabo. “In 2007 was een reorganisatie afgerond waarbij 55 fte’s zijn afgevloeid en in het eerste kwartaal lag de productie nog op peil. Het lek leek gedicht, maar kennelijk is er iets fout gegaan in het tweede en derde kwartaal.”

Ultimatum vakbonden

De FNV en NU’91 hebben het bestuur een ultimatum gesteld om tot overleg te komen. “We hebben een traditie van overleg, maar bestuurder Gersji Pereira wil zijn eigen plan doordrukken zonder inspraak van de bonden.”

De ondernemingsraad is niet overtuigd door het bestuur en maakt gebruik van haar recht tot een onafhankelijk onderzoek. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

IJsselmeerziekenhuis Lelystad scoort slecht

IJsselmeerziekenhuizen verkoopt locatie Emmeloord

Erbudak: ‘Ziekenhuizen kunnen meer winst maken’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.