Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verloskundigen kamperen in tuin AMC

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Een delegatie van verloskundigen protesteert in een tent in de tuin van het AMC. Ze vinden dat er in de fusie van VUmc en AMC te weinig ruimte is voor gespecialiseerde bevalcentra.
verloskundigen bevalcentra EVAA
Foto: Fotolia

Vier jaar is er gesproken over het realiseren van twee gespecialiseerde bevalcentra in Amsterdam. In de nieuwe manier van werken zouden zwangere vrouwen minder vaak worden doorverwezen naar andere zorgverleners, maar begeleiding krijgen van de voor hun vertrouwde verloskundigen. Het plan van VrouwenKlinieken EVAA heeft brede steun gekregen. Kamerleden en oud-minister Edith Schippers steunden het initiatief. Met de raden van bestuur van het AMC en VUmc zijn afspraken gemaakt en er is al een miljoen euro in geïnvesteerd.

Fusie VUmc en AMC zet streep door bevalcentra

Maar de fusie van AMC en VUmc gooit roet in het eten volgens de EVAA. Vorige week deden ze al een oproep aan de besturen van het VUmc en AMC. Volgens EVAA wordt door de directie van VUmc en AMC plotseling prioriteit gegeven aan andere zaken. In een open brief dreigen de verloskundigen met een kort geding: ‘Op het laatste moment echter blijkt er plotseling geen plaats meer te zijn voor de VrouwenKlinieken EVAA en geeft u prioriteit aan andere zaken. We willen graag aan de vooravond van de kerst, en een kort geding bij de rechter nog een keer bij u aan de poort kloppen. Wij hopen dat u het niet over uw hart zal kunnen laten gaan dat wij met onze zwangere vrouwen buiten in een tent in de kou staan. Wij hopen ook dat u het niet zal laten komen tot een kort geding.’

Reactie AMC en VUmc

De bestuurders Hans Romijn (AMC) en Wouter Bos (VUmc) laten in een reactie op de open brief weten dat zij niet anders kunnen dan prioriteit geven aan een ander bouwproject. De ziekenhuizen bouwen een vrouw-kindcentrum dat is gespecialiseerd in hoogcomplexe zorg aan ernstig zieke zwangere vrouwen en te vroeg geboren premature kinderen. Voor deze patiënten zijn de academische ziekenhuizen de enige toevlucht. VUmc en AMC beschouwen deze hoogcomplexe zorg daarom als hun kerntaak. De EVAA bieden ze een groeimodel aan, waarin een voorzichtige start wordt gemaakt met de nieuwe manier van werken. Ze willen daar graag over in gesprek, schrijven Romijn en Bos.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.