Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleeghuisbewoonster dood na klappen

Een 93-jarige bewoonster van verpleeghuis Prinsenhof in Leidschendam is overleden na mishandeling. De dader is waarschijnlijk een demente huisgenoot.

Personeel van Prinsenhof ontdekte ’s morgens dat de eveneens demente vrouw was mishandeld. Na behandeling in het ziekenhuis ging de vrouw naar een verpleegafdeling in een ander verzorgingshuis. Ze bezweek daar tien dagen later aan een hersenbloeding.

Aangifte

De familie heeft aangifte gedaan van de mishandeling. De recherche onderzoekt de toedracht nog, maar waarschijnlijk is de dader een hoogbejaarde man die met de overleden vrouw in een kleinschalige groepswoning verbleef. De slaapkamers van de bewoners zijn niet afgesloten.

Psychiatrisch verleden

De man heeft een psychiatrisch verleden en was de afgelopen maanden vaker agressief geweest. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt het incident.

‘Moeilijk te voorkomen’

Volgens bestuurder Henk Kasius van Woonzorgcentra Haaglanden, waartoe de Prinsenhof behoort, was het incident moeilijk te voorkomen geweest. “Ik heb in 25 jaar in de ouderenzorg nog niet zoiets meegemaakt. Op basis van een zeldzaam incident kun je niet het beleid omgooien. Wij melden agressie-incidenten intern en hebben de psychiater een paar keer geconsulteerd. We hebben er al het mogelijke aan gedaan. Je kunt mensen niet allemaal in hun kamer opsluiten. Dan wordt het een angstige gevangenis, wat geheel indruist tegen de huiselijkheid die je juist wilt bieden.” (KK)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.