Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleeghuizen bieden steeds meer extraatjes

Redactie Zorgvisie
Verpleeg- en verzorgingshuizen bieden hun inwoners de laatste jaren steeds meer extra service. Het gaat dan om extra eten en drinken, kapper of pedicure, vervoer bij uitstapjes en kranten of internet. Deze zaken vallen niet onder de AWBZ, de volksverzekering voor langdurige zorg waaruit de instellingen worden betaald.

Dat blijkt uit een onderzoek van Research voor Beleid dat staatssecretaris Jet Bussemaker vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Zij vroeg om inzicht in de extra diensten en wilde ook weten of de bijdrage die instellingen vragen, ook echt vrijwillig is. De onderzoekers concluderen dat dat meestal het geval is: bewoners van AWBZ-instellingen betalen doorgaans alleen voor de extraatjes als ze er gebruik van maken.

Verplichte bijdrage

Enkele instellingen vragen wel een verplichte bijdrage voor zaken als een aansprakelijkheidsverzekering, recreatie en gebruik van media en communicatiemiddelen. De hoogte van de vrijwillige bijdragen kan nogal uiteenlopen per instelling. Voor wassen of stomen van ondergoed en kleding is met 36 euro de gemiddelde bijdrage het hoogst. Als instellingen worden meegerekend die voor deze dienst niets vragen, ligt dit bedrag op 22 euro.

Bussemaker

Wassen en stomen valt sinds het begin van dit jaar niet meer onder de AWBZ voor nieuwe bewoners van verzorgingshuizen. Daardoor wordt dit vaker als extra service aangeboden. Rechtsbescherming is ook een dienst die in opmars is. Bussemaker wil met de AWBZ-sector gaan praten over de betrokkenheid van de cliëntenraden bij het aanbod van aanvullende diensten. Ook wil ze de grote verschillen in de hoogte van de vrijwillige bijdragen aan de orde stellen. De staatssecretaris herhaalt dat instellingen niet de basiszorg mogen laten versloffen om tegelijkertijd allerlei aanvullende pakketten aan te bieden waar cliënten voor moeten betalen. (ANP)

Lees ook:

Bussemaker: Geen bezwaar tegen pluspakket

Betalen voor een dagelijkse douche

Elke dag douchen een luxe?

Column: Klassenzorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.